web analytics

Recensie: Alles is Familie

Reacties zijn gesloten

‘Liefde is een werkwoord. Familie ook.’

Maar liefst vijf jaar moesten we wachten op een nieuwe Alles is …  Wie  – ondanks de hele mediahype rondom Alles is Familie – nog steeds de verwachting heeft dat het een standaardvervolg op Alles is Liefde betreft,  moeten we misschien ook maar verklappen dat Obama herkozen is en dat de goedheiligman niet bestaat. Moraal van het verhaal van de  kaskraker uit 2007: je moet er bij de liefde –  net als bij Sinterklaas –  wél in geloven, anders wordt het niks.

`We zijn allemaal mislukt …  we rotzooien allemaal maar wat aan.’
Dat de liefde echter (nog steeds) geen gemakkelijk terrein is, zien we opnieuw in de ‘sequel’.  Gelukkig  leert het motto ‘Je kunt niet kiezen wie je ouders zijn.  Je kunt wél kiezen hoe je ouder wordt’ ons dat we een keus hebben. Maar in plaats van dat dit de problemen oplost, is juist die keuzevrijheid een probleem op zich. Iedereen binnen de familie De Roover is namelijk op een punt in zijn leven beland waarop het maken van cruciale keuzes onvermijdelijk is. En keuzes maken blijft nu eenmaal zelden zonder consequenties. Hoe om te gaan met een wegglippende, verloren, doodgebloede, verboden of angstaanjagende, ontluikende liefde?

Het zal je familie maar zijn …
Zelfhulpgoeroe Winnie (Carice van Houten) wil een kind. Als manlief Rutmer, een gesjeesde feel good-liedjesschrijver gespeeld door Thijs Römer, hierin de zwakke schakel blijkt, start Winnie een zoektocht naar ‘Nobelprijs-winnend donorzaad’. Rutmer wil zijn gevoel terugvinden, maar raakt daarmee in een vroege midlife crisis waarbij hij alle controle en houvast kwijtraakt. Zeker wanneer zijn ouders, Arend en Jeannette, vlak voor hun 40-jarige huwelijk een proefscheiding in gang zetten: de een hunkert naar geluk en natuur, de ander naar gezien en begeerd worden. Rutmer schakelt in het geheim broertje Charlie – briljant in wat hij doet, maar nóg beter in het laten falen van wat hij opbouwt –  in om ervoor te zorgen dat er toch nog een DNA-link zal bestaan met zijn kind.  En dan is er nog zwager Dick (Jacob Derwig), die rouwt om zijn overleden vrouw. Net als voor de anderen geldt voor hem de vraag: vasthouden of loslaten?

Een familie die het punt van de schone schijn ophouden steeds meer voorbij raakt. Dat levert de nodige grappige en tegelijkertijd pijnlijke situaties op.  Hadden we in Alles is Liefde Anneke Blok die zich in de meterkast opsloot, nu is het pater familias Arend (Kees Hulst)  die zijn heil zoekt in de wc.

Oud en nieuw acteertalent
Verrassende ‘nieuwkomers’ zijn Benja Bruijning en ons aller Hak-dame Martine Bijl. Bijl schittert aandoenlijk in haar rol van Jeannette, een allervriendelijkste maar dominante ‘Ik lach wel, maar ben niet blij’– moederkloek. Bruijning zet zijn ontwikkeling geloofwaardig neer van eeuwig kind-man van het type ‘een beetje blowen, een beetje pannenkoeken bakken en een beetje aan je piemel trekken’ naar een man, die schoorvoetend het leven en de daarbij horende verantwoordelijkheden steeds meer aandurft.

Liefde en/of Familie?
In Kim van Kooten, Joram Lürsem en Carice van Houten herkennen we dezelfde scenarioschrijfster, regisseur en hoofdrolspeelster als in Alles is Liefde. Ook de mozaïekstructuur en humor doen ons denken aan zijn voorganger. Maar er zijn nu veel minder verhaallijnen, die op hun beurt hechter verweven en verder uitgediept zijn. De film kent meer diepgang in de karakters en  universele, inleefbare problemen. De liefdes- en familieperikelen zijn doorgaans wat schrijnender en  realistischer en de humor is wat bijtender. Alles is Familie doet daardoor rauwer en volwassener aan dan zijn voorganger. Alhoewel Van Kooten de nodige platte humor en het `kluchtige’  ook nu niet schuwt. Gelukkig maar.

Het antwoord op de vraag of Van Kootens nieuweling de hooggespannen verwachtingen heeft waargemaakt, valt of staat bij het vasthouden aan of loslaten van het idee dat dit een vervolg is.  Alles is Familie is zeker een must voor de fans van de  romantische komedie met een lach én een traan. De warme feestdagen staan weer voor de deur. Prima timing dus voor deze heerlijke familiefilm. In de decembermaand draait het nu eenmaal alles om familie … ‘dus je doet ’t er maar mee.’

Waardering: ****

Alles is Familie (2012)
Regie: Joram Lürsem
Scenario: Kim van Kooten
Producent: Frans van Gestel
Camera: Lex Brand NSC
Montage: Peter Alderliesten NCE
Muziek: Fons Markies
Met: Carice van Houten,  Thijs Römer, Benja Bruijning, Jacob Derwig, Martine Bijl, Kees Hulst e.a.
Taal: Nederlands
Speelduur:  133 minuten / kleur
Te zien vanaf: 22 november 2012