web analytics

Recensie: Berliner Tagebuch

Reacties zijn gesloten

Vanuit een gevoel nooit ergens helemaal thuis te zijn ging Rosemarie Blank op zoek naar de reden waarom zoveel buitenlanders zich juist in Berlijn op hun gemak voelen. Ooit haar geboorteplaats – maar nu woont ze al jaren in Amsterdam – en vol met ‘buitenlanders’.

Open ontmoetingen
In een visueel verslag kijken we mee met de observaties van Blank in Berlijn. Ze raakt in spontane gesprekken met Arabieren, Turken en Koerden, die ze op de meest alledaagse locaties ontmoet: van de U- of S-Bahn, tot een klokkenzaak of een shoarmatentje. Een risico natuurlijk, want je hebt geen idee wie of wat je voor de camera krijgt en of zij een boeiend verhaal te vertellen hebben.

Op afstand
Dit valt gelukkig nog alleszins mee. De verhalen die Blank te horen krijgt zijn interessant of vol emoties, maar raken doen ze de kijker helaas nooit. De documentaire bestaat uit een dag tot dag vertelling met korte momenten waarin mensen geïnterviewd worden. Beiden zorgen voor een opgebroken verhaal en houden de zo kijker op afstand. Dit komt doordat de ene dag een persoon aan het woord is en je verder alleen wat sfeerbeelden ziet, terwijl je de andere keer meerdere mensen hun verhaal hoort doen. Deze korte gesprekjes zijn te kort om tot diepgang te komen, waardoor het losse flarden aan informatie blijven.

Daarnaast wordt de afstand ook veroorzaakt door vreemd gekozen camerastandpunten – wanneer een man zijn emotionele verhaal vertelt zijn alleen zijn werkende handen in beeld, terwijl juist op zo’n moment een blik in zijn ogen meer had kunnen vertellen – en de eerdergenoemde Berlijnse ‘sfeerbeelden’. De gedachte achter deze beelden is vaak onduidelijk en ze duren te lang.

Berliner Tagebuch is een beeldvertelling met weinig woorden. De documentaire bestaat uit een goed concept met enkele interessante verhalen, maar mist helaas het inlevingsvermogen en de diepgang.

Waardering: **

Berliner Tagebuch (2012)
Concept & camera en Sound & Editing:
Rosemarie Blank
Producent: Casafilm & Doc. Eye Film
Taal: Duits
Speelduur: 74 minuten
Te zien vanaf: 13 september 2012