web analytics

Recensie: De Koning van de Mont Ventoux

Reacties zijn gesloten

Mont_Ventoux

Vijf renners, vijf verschillende generaties, vijf verschillende omstandigheden, één legendarische berg. In een virtuele race nemen vijf oud-winnaars van een Tour-etappe met aankomst op de Mont Ventoux het tegen elkaar op en wordt bepaald wie de snelste klimmer aller tijden is, ofwel; wie laat zich tot De Koning van de Mont Ventoux kronen?

Van de acht keer dat er in de Tourgeschiedenis een rit op de Mont Ventoux vanuit de zware zuidelijke kant via Bédoin werd geklommen, werden er vijf op televisie uitgezonden. De vijf winnaars waren Eddy Merckx (1970), Jean François Bernard (1987), Marco Pantani (2000), Richard Virenque (2002) en Juan Manuel Garate (2009). De omstandigheden, aanloopkilometers, klimstijl en het materiaal verschillen behoorlijk om een eerlijke virtueel strijd tussen de oudere en huidige generatie te creëren. Toch ontstaan er verrassende virtuele tussenklassementen en blijft de uitkomst lang onbeslist.

Virtuele strijd
De virtuele race wordt aan de hand van archiefbeelden en grafieken verbeeld en is voorzien van commentaar door de Nederlandse en Vlaamse wielrenverslaggevers Maarten Ducrot en Michel Wuyts. Daarnaast blikken de renners gedurende de race terug op de dag, hun carrière en de veranderingen in de wielersport. Uiteraard ontbreekt ook het onderwerp doping niet als het over de Tour gaat. De documentaire van Fons Feyaerts zal tijdens de 100e editie van de Tour de Frrance in de bioscoop draaien. Ook dit jaar zal op 14 juli, op de Franse nationale feestdag, wederom een beklimming naar de Mont Ventoux op het programma staan.

De virtuele strijd is een leuke kapstok voor een documentaire over de Mont Ventoux, maar komt niet geheel uit de verf. Het vlotte schakelen tussen archiefbeelden en commentaar van de renners werkt storend, omdat hierdoor zowel de beelden en de toch al tamme anekdotes niet lekker uit de verf komen. Een ander belangrijk minpunt zijn de helden zelf. Eddy Merckx wisten de documentairemakers niet te strikken, Pantani overleed (vermoedelijk) aan zelfdoding nadat zijn carrière in verval raakte en wordt vertegenwoordigd door zijn voormalig manager, Bernard en Garate zijn geen grote praters en Virenque staat bijna persoonlijk symbool voor een wielrenwereld van hypocrisie en bedrog.

Geloofwaardigheid
Ondanks dat de invalshoek origineel is en de race af en toe een verassende wending neemt, zal de documentaire voor de vaste wielrenvolgers weinig nieuws aan het licht brengen. Over de Tour en de Mont Ventoux in het bijzonder zijn al legio documentaires gemaakt, waarin telkens wordt getracht de legende en magie van de berg naar voren te brengen. Daar komt bij dat de documentaire de heroiëk van de klimmers juist verbeeld op het moment dat de wielerwereld hard moet vechten om de geloofwaardigheid van de bovenmenselijke klimprestaties bij het grote publiek te herstellen. Een scepticus zal daarom de geloofwaardigheid van het commentaar van de renners af en toe in twijfel trekken. Wie zich hier overheen kan zetten zal een vermakelijk maar gejaagd virtueel duel zien op de flanken van de Ventoux.

Waardering: **

De Koning van de Mont Ventoux (2012)
Scenario en regie
: Fons Feyaerts
Producent: Associate Directors, Seppia Film, Stenola Productions en Bonanza Films, in coproductie met ARTE en RTBF.
Camera: Lou Berghmans
Geluid: Charles Dalila
Montage: Matyas Veress
Muziek: Nits
Taal: Frans, Italiaans, Spaans; Nederlands
Speelduur: 72 minuten
Distributie: Cinema Delicatessen
Te zien vanaf: 11 juli 2013