web analytics

Recensie: De Marathon

Reacties zijn gesloten


Het is een tijd geleden dat er een Nederlandse film uitkwam die in zowel humor als sentiment de kijker volledig voor zich wist te winnen. Sinds
Simon in 2004 zijn er tal van sterke komedies en drama’s in ons land uitgekomen, maar nooit wisten ze op beide vlakken zo sterk te overtuigen. De Marathon, het regiedebuut van reclamemaker Diederick Koopal, is een van de meest aangename verrassingen van 2012.

Net als in Eddy Terstalls euthanasiedrama heeft dat voor een belangrijk deel te maken met het levendig geschreven scenario. Martin van Waardenberg (vooral bekend als acteur in Loenatik en de Gamma-reclames) en Gerard Meuldijk trappen af met een spervuur aan schunnige maar hilarische grappen. Ze zetten zo de toon voor een goedmoedige film over een groepje automonteurs, maar bouwen dan terloops steeds meer drama in. Onder elkaar zijn Gerard, Leo, Kees en Nico vrolijke nietsnutten, maar in hun privélevens is het alles behalve koek en ei.

Sympathie
Waar het eerst nog om stereotypes gaat die voor de verplichte portie drama moeten zorgen, worden de vier hoofdpersonen langzaam mensen van vlees en bloed. Het zijn niet bepaald de meest voorbeeldige en fotogenieke figuren, maar het blijken wel degelijk vier mannen om van te houden. Hoewel die opbouw misschien wat clichématig klinkt, is de uitwerking verre van gladgepolijst en voorspelbaar.

In De Marathon komt het viertal in de problemen als hun garage op het randje van de afgrond staat. Om aan sponsorgeld te komen besluiten de uitgezakte, rokende, bierslempende vijftigers mee te doen aan de Rotterdamse marathon. Met de garage als onderpand lukt het ze nog om iemand te vinden ook, maar dan moet het zwaarste gedeelte natuurlijk nog beginnen.

Acteerwerk
Dat deze tragikomedie met gemak boven de middenmoot uitsteekt is naast het scenario ook te danken aan de acteurs. De grootste verrassing is Stefan de Walle. Dat hij naast komedie ook serieuze rollen aan kan wisten we al, maar het is voor het eerst dat hij dat zo doeltreffend en aangrijpend doet als nu. Wie die laatste paar honderd meter voor de finish nog onverschillig naar het scherm kan kijken, moet wel een hart van steen hebben.

Waardering: ****

De Marathon (2012)
Regie: Diederick Koopal
Scenario: Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk
Producent: Hans de Weers, Reinout Oerlemans en Maarten Swart
Camera: Jeroen de Bruin
Montage: Marc Bechtold en Brian Ent
Met: Stefan de Walle, Frank Lammers, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema, Mimoun Oaïssa, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 110 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 18 oktober 2012