web analytics

Recensie: Het Diner

Reacties zijn gesloten

HetDiner

Met ruim een miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, een plek in de Amerikaanse bestseller-lijst en vertalingen in 33 landen was het wachten op het moment dat de roman Het Diner van Herman Koch verfilmd zou worden. Nu blijkt dat zelfs twee keer te gebeuren, want naast de Nederlandse verfilming die deze week verschijnt gaat niemand minder dan Cate Blanchett een Engelstalige verfilming regisseren. Eerst maar eens de versie van eigen bodem. Onderhoudend is die zeker, maar wat jammer genoeg vooral blijft hangen is het gevoel dat hier meer in had gezeten.

Cast
Dat heeft niets te maken met de cast, die in principe uit slechts vier acteurs bestaat, kleinere (hoewel ook belangrijke) bijrollen daar gelaten. Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans en Kim van Kooten spelen twee echtparen -de twee mannen zijn broers- die afspreken in een restaurant voor een zwaarwegend gesprek over hun zoons. Met name Jacob Derwig, die verreweg het meeste aandacht krijgt, zet een sterke rol neer als vader met cynische trekjes die meer weet dan hij wil laten merken.

Spanning
De manier waarop de kijker beetje bij beetje informatie krijgt gevoerd werkt goed voor de spanningsopbouw, maar het is jammer dat regisseur en scenarist Menno Meyjes ervoor heeft gekozen veelvuldig met een voice-over te werken om gedachtes van de hoofdpersoon duidelijk te maken. Er wordt te veel nadrukkelijk uitgesproken, de kijker wordt te veel bij de hand genomen, waardoor de onderhuidse spanningen waar de film om draait op momenten ook wegzakken. Tegelijkertijd neemt Meyjes te weinig tijd om de twee vrouwelijke hoofdpersonen uit te werken, wat de geloofwaardigheid van het verhaal niet altijd ten goede komt.

Desalniettemin laat Het Diner op zijn beste momenten een overtuigende psychologische spanning onder de hoofdpersonages zien, en roept de film net als het boek pakkende vragen op over hoe opvoeding het gedrag van kinderen beïnvloedt. Die kwaliteit is voor een groot deel te danken aan een sterke cast en een goed boek als basismateriaal. Met die twee troeven had Meyjes misschien meer kunnen doen, maar zijn eerste Nederlandse speelfilm blijft een degelijke thriller.

Waardering: ***

Het Diner (2013)
Regie en scenario: Menno Meyjes
Producent: Reinout Oerlemans en Maarten Swart
Camera: Sander Snoep
Montage: Michiel Reichwein
Met: Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans en Kim van Kooten
Taal: Nederlands
Speelduur: 88 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 7 november 2013