web analytics

Recensie: Feuten: Het Feestje

Reacties zijn gesloten

Feuten-HetFeestje

Hun studententijd mag dan wel afgerond zijn, maar echt vergroeid met het gewone werkleven zijn ze nog niet. Bij Bram en zijn vrienden begint het weer te borrelen wanneer het nieuwe studiejaar roept voor een groot feest. Studentencorps H.S.C. Mercurius ontvangt ze met open armen, hoewel de politie vlak daarvoor heeft aangekondigd dat het feest niet door mag gaan.

Feesten
Maar daar hebben de leden duidelijk maling aan. Feesten zullen ze. Feuten: Het Feestje begint zo als een doorsnee Amerikaanse highschool/college-komedie, waarin we naast de oudstudenten die als veteranen komen laten zien hoe feesten hoort, een verhaallijn volgen van een sullige nieuwkomer die zich steeds meer in het feestgedruis laat meeslepen. Vermakelijk om die opzet ook eens in een Nederlandse studentensetting te zien, maar meer dan dat is het niet.

Dat verandert wanneer de politie het feest komt opdoeken en daarbij een van de feestgangers een klap geeft. Een van de gewiekste ouderejaars verspreidt het via sociale media, waarop de menigte zich tegen de politie -die inmiddels versterking heeft opgeroepen- begint te keren. Het vrolijke gefeest verandert in anarchisme, waarbij we de protagonisten zien rellen als de jongeren in het Groningse Haren vorig jaar.

Anarchisme
Een vergelijking met Project X is op zulke momenten onvermijdelijk, en dat komt de feestsfeer in de film niet ten goede. De omslag van pret naar ernst wringt, maar gelukkig weet regisseur Lourens Blok wel enige nuance aan te brengen door niet iedere hoofdpersoon als hetzelfde feestbeest af te schilderen.

De acteurs uit de populaire televisieserie waarop deze film is gebaseerd zijn daarbij ook zichtbaar in hun element. Ze zorgen ervoor dat een film die af en toe een beetje wankelt toch onderhoudend genoeg blijft om uit te zitten.

Waardering: ***

Feuten: Het Feestje (2013)
Regie: Lourens Blok
Scenario: Willem Bosch
Producent: Pieter Kuijpers, Sander van Meurs en Iris Otten
Camera: Jacco van Ree
Montage: Jef Hertoghs en Leon Noordzij
Met: Manuel Broekman, Tim Murck, Hanna Verboom, Daniel Cornelissen, Evita Rozenberg, Willem Voogd, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 80 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 17 oktober 2013