web analytics

Recensie: How To Describe A Cloud

Reacties zijn gesloten

HowToDescribeACloud

Voor zijn eerdere film Club Zeus had hij een budget van 100.000 euro. Zijn nieuwe film How to Describe a Cloud is gemaakt met een budget van 15.000 euro. David Verbeek heeft met Club Zeus al laten zien dat hij een goede film in een Aziatische omgeving kan maken met weinig geld. Met How to Describe a Cloud is dat niet anders.

Blind
Wanneer haar moeder blind wordt, keert Liling terug naar het kleine eiland waar ze vandaan komt. Haar moeder gelooft dat ze een zesde zintuig heeft nu ze blind is en Liling kan dit moeilijk begrijpen. Ondertussen heeft Liling in haar woonplaats Taipe een oudere man ontmoet die ontwerptekeningen maakt voor sciencefiction strips. Omgeven door deze mensen moet Liling voor zichzelf de keuze maken: kiest ze voor verbeelding of realiteit?

Het verhaal omvat niet veel en is een ode aan de rust. De liefde voor Aziatische cinema is in alles zichtbaar. Emoties blijven beheerst en de hoofdrolspelers zijn introvert. Dit wordt ook weerspiegeld in het beeld wat we krijgen van Taiwan. Op het eiland zijn de beelden grauw, stil en kleurloos. Zelfs in de stad zijn de beelden stil en rustig tegen een achtergrond van drukke stadsgeluiden. De lange shots waarin weinig gebeurt zorgen voor een laag tempo, maar saai wordt het nergens. Dat komt mede doordat er dicht op de huid van de hoofdrolspelers wordt gefilmd en daardoor ontstaat er al vroeg een betrokkenheid bij het verhaal van Liling.

Eenzaam
Zorgen de rust en de eenzaamheid voor de verbeelding? Is dat wat de eenzaamheid doet met de menselijke geest? Het lijkt of Verbeek dat wil vertellen met deze film. Het enige minpunt is dat deze boodschap aan het einde wat geforceerd lijkt gebracht in een verder zo subtiele film. Maar dit subtiele drama laat zien dat Verbeek met weinig middelen een film kan maken die bijna anderhalf uur lang blijft boeien. Mochten de budgetten voor de Nederlandse film drastisch verminderen door bezuinigingen, dan is er altijd nog David Verbeek.

Waardering: ****

Regie & scenario: David Verbeek
Producent: Wout Conijn
Camera: Jean Counet
Montage: Patrick Schonewille
Muziek: Peter Warnier
Met: Lu Huang, Yi Ching Lu, Pong Fong Wu
Taal: Chinees Mandarijn
Speelduur: 80 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 17 oktober 2013