web analytics

Recensie: I Am a Woman Now

Reacties zijn gesloten

Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw verrichte de Franse gynaecoloog Georges Burou pionierswerk door mannen middels een geslachtsveranderende operatie te helpen vrouw te worden. Inmiddels is Burou overleden, maar spreken de vrouwen vol lof over hem.

In zijn prettige en boeiende documentaire I Am a Woman Now praat regisseur Michiel van Erp met een aantal vrouwen die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zo’n geslachtsveranderende operatie ondergingen. Ze spreken vol lof over Burou, maar niet allemaal zijn even gelukkig. Zo blijft het voor de vrouwen onmogelijk kinderen te baren en zijn ze meer dan eens eenzaam.

I Am a Woman Now is een integere en oprechte documentaire, met een optimistische boodschap als rode draad. Ondanks dat de levens van de vrouwen niet louter een succesverhaal zijn, vallen ze op door hun ongeremde kracht en levenslust. Ze hebben hun droom nagejaagd en hun leven hiermee een andere wending gegeven. Een wending die ze grotendeels rust gaf. Grotendeels, want twijfels en onzekerheden blijven bestaan. Maar heeft niet iedereen die?

Waardering: *** half

I Am a Woman Now (2011)
Regie:
Michiel van Erp
Productie: De Familie
Camera: Mark van Aller
Montage: Hinne Brouwer
Muziek: Louis ter Burg
Taal: Nederlands
Speelduur: 86 minuten / kleur
Te zien vanaf: 15 maart 2012