web analytics

Recensie: Nono, het Zigzag Kind

Reacties zijn gesloten

Het heeft even geduurd, maar elf jaar na zijn uitermate succesvolle familiefilm Minoes komt Vincent Bal eindelijk met een nieuwe speelfilm. Het vlotte en aanstekelijke Nono, Het Zigzag Kind is het lange wachten waard geweest, al weet de film het hoge begintempo niet vast te houden.

Inspecteur
Gebaseerd op het gelijknamige boek van de Israëlische schrijver David Grossman vertelt Nono, het Zigzag Kind het avontuurlijke verhaal van de 13-jarige Nono die niks liever wil dan op zijn vader lijken -de beste politie inspecteur ter wereld. Zijn moeder overleed toen hij één jaar oud was, en de omstandigheden hiervan zijn altijd door zijn vader geheim gehouden. Als Nono weer eens in de problemen komt door zijn drang zijn vader te evenaren, besluit zijn vader hem naar zijn oom Sjmoel te sturen. Maar wanneer Nono in de trein een mysterieuze opdracht vindt, begint hij aan een spannende zoektocht. Nono leert niet alleen het inspecteursvak kennen, maar gaat tegelijkertijd op zoek naar de waarheid achter zijn moeders dood.

Sneltreinvaart
De opening van Nono, het Zigzag Kind is ronduit energiek en indrukwekkend. In vlot en komisch gemonteerde sequenties leren we de fantasierijke en innemende Nono, zijn sterke super-cop vader en zijn oersaaie familie kennen. Regisseur Vincent Bal presenteert hiermee een bijzonder dynamische en herkenbare opening, die de kijker direct doet verlangen naar meer. Ook als Nono in de trein naar zijn oom Sjmoel stapt en het avontuur in gang wordt gezet, wordt de onderbuik geprikkeld. Want wie wilde als kind geen spannende avonturen beleven en de wereld aankunnen? Net als in Minoes slaagt Bal er al snel in de film de juiste sfeer mee te geven en zo de kijker volledig onder te dompelen in een eigen wereld.

Verwachtingen
Het hoge tempo waarmee Nono, het Zigzag Kind begint, wordt echter niet vastgehouden. Met name het laatste half uur rekt de film zich zo nu en dan iets te lang en zijn een aantal wendingen in de plot ongeloofwaardig. Onoverkomelijk is dit allerminst, maar de verwachtingen die de film aan het begint schept worden, vooral op verhaaltechnisch niveau, helaas niet geheel waargemaakt. Daartegenover blijven de sterke karakters en acteurs, de fijne muziek en de prachtige visuele aankleding echter kaarsrecht overeind staan, waardoor er ook in de laatste akte van de film nog genoeg te genieten valt.

Nono, het Zigzag Kind is een energieke en meeslepende avonturenfilm, met leuke detective- en actiescènes, die het hele gezin moeiteloos een fijne avond in de bioscoop bezorgt.

Waardering: *** half

Nono, het Zigzag Kind (2012)
Regie: Vincent Bal
Scenario: Vincent Bal en Jon Gilbert, naar het boek van David Grossman
Producent: Burny Bos, Els Vandevorst
Camera: Walther Vanden Ende 
Montage: Peter Alderliesten
Muziek: Thomas de Prins
Met: Thomas Simon, Isabella Rossellini, Burghart Klaußner, Camille de Pazzis, Fedja van Huet, Jessica Zeylmaker, e.v.a.
Taal: Nederlands, Engels, Frans
Speelduur: 95 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 3 oktober 2012

Nono, het Zigzag Kind is de openingsfilm van het 32ste Nederlands Film Festival dat plaatsvindt van 26 september tot en met 5 oktober.