web analytics

Recensie: Noordzee, Texas

Reacties zijn gesloten

Pim hoeft geen Lego of Action Man, geef hem maar een kaptafel en wat sieraden. Het verkleedfeestje in de opening van Noordzee, Texas wordt opeens verstoord als zijn moeder de slaapkamer binnenkomt. Ze kan wel lachen om het aandoenlijke tafereel en ziet het allemaal als een onschuldig spelletje. Maar er is meer aan de hand. De kleine Pim is in zichzelf gekeerd, anders dan andere jongens.

Homoseksualiteit
Als de film een paar jaar verder in de tijd springt wordt dat alleen maar duidelijker. De hoofdpersoon van Noordzee, Texas is een timide en stille tiener geworden, die een groot geheim met zich mee draagt. Hij is homo en smoorverliefd op zijn buurjongen. En deze Gino blijkt ook verliefd op hem te zijn. Niemand hoeft het te weten, vinden ze. Maar kan dat allemaal wel stand houden?

Kalverliefde
Het zusje van Gino, zelf ook stiekem verliefd, merkt halverwege de film op dat Pim een dromer is. En in feite is iedereen dat in dit sfeervolle regiedebuut van Bavo Defurne. In het kleine Belgische dorpje, ergens in de jaren ’70, zijn alle personages op zoek naar liefde. Bij de tieners gebeurt dat schuw en aarzelend, bij de volwassenen -zoals Pims moeder- ongevoeliger en ongeremd.

Dat contrast zorgt vooral voor een warm, nostalgisch beeld van de tienerjaren, een tijd waarin liefde nog puur en onbevangen is. Noordzee, Texas, naar het jeugdboek Nooit gaat dit over van André Sollie, is zo meer dan alleen een homo-romance. Defurne maakte een gevoelig drama over ontluikende liefdes en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat. Daar komen verder weinig verrassingen bij kijken, maar dat is overkomelijk bij dit aangename, vertederende drama.

Waardering *** 1/2

Noordzee, Texas (2011)
Regie: Bavo Defurne
Scenario: Bavo Defurne en Yves Verbraeken
Producent: Yves Verbraeken
Camera: Anton Mertens
Muziek: Adriano Cominotto
Montage: Els Voorspoels
Met: Jelle Florizoone, Mathias Vergels, Eva van der Gucht, Luk Wyns, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 90 minuten
Te zien vanaf: 7 maart 2012