web analytics

Recensie: Plan C

Reacties zijn gesloten

Zo was er nog geen enkele, en zo zijn er opeens twee Nederlandse misdaadkomedies die echt leuk zijn. Vorige maand nog ging Black Out in première, nu is er Plan C. Dat regisseur Max Porcelijn niet zo bont uitpakt als Arne Toonen, maakt zijn film niet minder vermakelijk. De kwaliteit van zijn debuut zit in de mix van tragedie en komedie, waar hij de ideale acteurs voor vond. 

Debuut
De 30-jarige Porcelijn maakte in 2006 De Ontgoocheling, zijn eindexamenfilm met in de hoofdrollen Ruben van der Meer en Ton Kas. Het beviel hem zo goed dat hij voor het scenario van zijn eerste speelfilm de twee belangrijkste rollen op hun lijf schreef. En dat is duidelijk af te zien aan het eindresultaat, want de acteurs weten als geen ander hoe ze moeten omgaan met dit scenario.

Plan C opent met een lang shot dat vanaf de Amsterdamse daken bij een mistroostig, louche pokertoernooi naar binnen gaat, waar de sukkelige politieagent Ronald zijn laatste geld zit te verkwisten. Geleend geld nog wel. Het komt hem duur te staan, want de Chinese onderwereld wil het geld terug en weet waar zijn gezin woont. Binnen een week moet Ronald tienduizend euro bij elkaar zien te krijgen. Hij kan maar één manier bedenken om dat voor elkaar te krijgen. Gerrit, een nog sukkeligere vriend, moet hem helpen het toernooi te overvallen. Maar zijn simpele plan loopt allemaal anders als Gerrit besluit nog een kennis mee te nemen.

Perfecte cast
Een rechtlijnige opzet, ingetogen en in grauwe tinten gefilmd; Plan C lijkt een gemiddeld misdaaddrama te worden. Maar Ruben van der Meer, Ton Kas en René van ‘t Hof trekken het naar een ander niveau. Ze weten precies de juiste balans tussen ernst en komedie vast te houden. Dat subtiele acteerwerk levert hilarische, onderkoelde humor op.

Het is ook het scherpe oog van Porcelijn, die goed weet hoe hij hun kwaliteiten moet uitbuiten. Hij schreef dialogen die soms nergens heen lijken te gaan, maar door de acteurs (ook in bijrollen van Kees Hulst en Victor Löw) de juiste toon meekrijgen en zo voortdurend op de lachspieren werken. Hoogtepunt is een discussie over urinoirs.

Dat het verhaal soms wat voorspelbaar is wordt ruimschoots goedgemaakt door de aanstekelijke uitvoering, die met name in het acteerwerk en het scenario zit. Porcelijn laat zien dat je ook met een simpel idee en weinig geld top-amusement kunt maken.

Waardering: ****

Plan C (2012)
Regie en scenario: Max Porcelijn
Producent: Sander Verdonk, Gertjan Langeland, Denis Wigman en Max Porcelijn
Camera: Coen Stroeve
Muziek: Erik Jan Grob
Montage: Marc Bechtold en Wouter van Luijn
Met: Ruben van der Meer, Ton Kas, René van ‘t Hof, Rifka Lodeizen, Kees Hulst, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 95 minuten
Te zien vanaf: 1 maart 2012