web analytics

Recensie: Silent City

Reacties zijn gesloten


Westerse mensen kunnen maar lastig aarden in Japan. Dat gegeven is wel eerder gebruikt in film, met afstand het beste door Sofia Coppola. Haar Lost in Translation was zowel een humoristisch als gevoelig drama waarin de hoofdpersoon, dankzij de vervreemding en vereenzaming, zijn eigen leven uiteindelijk beter op waarde wist te schatten. Silent City, geregisseerd door Threes Anna, kent een vergelijkbare premisse. Jammergenoeg wil dit drama niet van de grond komen.

Ambitie
Dat de hoofdpersoon in Silent City, de verfilming van Annas eigen boek ‘De Stille Stad’, haar draai niet kan vinden in de nieuwe woonomgeving is wel duidelijk. Maar daardoor laat ze zich nog niet uit het veld slaan. Rosa heeft een diepe passie voor vis en is naar Japan verhuisd om meer te leren van een van de meest gerenommeerde koks ter wereld. Een aardig ambitieus plan, blijkt al snel. Ze moet helemaal onderaan de ladder beginnen.

Waar Lost in Translation over twee verloren, dolende zielen ging, is de hoofdpersoon in Silent City juist doelgericht en gedreven. Dat is niet per definitie een minder sterke keuze, maar omdat we Rosa nooit echt goed leren kennen levert het in dit geval een film op die te veel blijft haperen. Ze is gek op vis, wil kok worden en spreekt nauwelijks Japans, zo veel weten we, maar verder dan dat lijkt dit drama niet te gaan. De grootste spanningsboog zit in de vissen die Rosa mag schoonmaken; die worden naarmate de film vordert groter.

Karakterontwikkeling
Silent City biedt genoeg ruimte voor contemplatie. Anna maakt alleen niet genoeg ruimte voor karakteruitdieping- en ontwikkeling en dat zorgt ervoor dat dit drama nooit echt pakkend wordt. Wel toont de regisseuse regelmatig gelijkenissen tussen Rosa en de vissen waarmee ze werkt, beide ver uit hun comfort-zone in een grote onbekende wereld. Maar helaas wordt ook dat nooit meer dan een aardige vondst. Dit drama over verdrinken in de diepte van een onbekende wereldstad, blijft te veel aan de oppervlakte.

Waardering: **

Silent City (2012)
Regie en scenario: Threes Anna
Producent: Hanneke Niens
Camera: David Williamson
Montage: Wouter Jansen
Muziek: Jerome Reuter
Met: Laurence Roothooft, Makoto Makita, Shinji Otani, Ayako Kobayashi, e.v.a.
Taal: Japans, Nederlands
Speelduur: 90 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 4 oktober 2012