web analytics

Recensie: Taped

Reacties zijn gesloten

Taped van Diederik van Rooijen had zo in Hollywood gemaakt kunnen zijn. Dat is zowel een compliment als een betichting, want hoewel de film technisch hoogstaand is en een hoog tempo heeft, zit hij ook vol met onwaarschijnlijke plotwendingen. Wie daar doorheen kan kijken, zit de volle lengte aan zijn stoel genageld.

Homevideo
Taped opent met beelden die door de acteurs zelf zijn gedraaid, iets wat Van Rooijen ook al deed in zijn eerdere films Stella’s Oorlog en Bollywood Hero. Johan en Saar zijn op vakantie in Buenos Aires, als een soort tweede huwelijksreis. En met nog een achterliggende gedachte, want hun homevideo is bedoeld om hun dochter te laten zien dat papa en mama nog steeds van elkaar houden. Hun huwelijk heeft de afgelopen jaren fikse krassen opgelopen. Nu ze ver van huis zijn proberen ze alle problemen op te lossen.

Maar er komen juist nog meer problemen bij wanneer ze per toeval getuige zijn van een moord. Terwijl hun handycam draait zien ze hoe een politieagent na een achtervolging zijn verdachte executeert. Met het bewijsmateriaal in hun handen zetten Johan en Saar het op een lopen, terwijl de corrupte diender ze op de hielen zit. Het echtpaar wil zo snel mogelijk terug naar huis, maar werken zich intussen steeds verder in de nesten.

Plotwendingen
Frustrerend is het om te zien hoe de twee keer op keer impulsieve beslissingen maken die zich uiteindelijk alleen maar tegen ze keren. Realistisch, omdat mensen in paniek en vol met adrenaline niet helder kunnen denken? Of vergezocht en gekunsteld? Met name het laatste kwartier vergt wat inschikkelijkheid van de kijker. Verder valt er goed mee te gaan in deze thriller.

Een van de grote pluspunten is dat Barry Atsma en Susan Visser zich hier van hun beste kant kunnen laten zien. In de vaak minutenlange shots, intens en opwindend in beeld gebracht, krijgen ze de ruimte om volledig in hun rol op te gaan. Dat levert bloedstollende èn dramatische momenten op. Flink opgeschroefd, dat wel.

Want de ellende wordt af en toe rijkelijk uitgebuit. In de climax zien we bijvoorbeeld hoe Johan -opgejaagd en aangeslagen- zijn dochter opbelt om te vertellen dat alles in orde is. Het doet denken aan een sterke scène met Brad Pitt uit Babel (2006), maar het komt hier vooral over als effectbejag. Toch is Taped over de hele linie een onderhoudende, pakkende thriller. Van Rooijen houdt de vaart er goed in, het camerawerk is uitstekend, en de twee hoofdrolspelers spelen zo overtuigend dat je nooit te lang hoeft te twijfelen over de wentelingen in het verhaal.

Waardering: *** 1/2

Taped (2012)
Regie: Diederik van Rooijen
Scenario: Marnie Blok en Diederik van Rooijen
Producent: Alain de Levita
Camera: Lennert Hillege
Muziek: Bart Westerlaken
Montage: Moek de Groot en Stanley Kolk
Met: Barry Atsma, Susan Visser, e.v.a.
Taal: Nederlands, Engels, Spaans
Speelduur: 81 minuten
Te zien vanaf: 23 februari 2012

3 gedachten over “Recensie: Taped

  1. Weet iemand of de film “Taped” van Diederik van Rooijen ook op dvd zal gaan uitkomen?

    1. Hoi Marcel,

      Ik had deze vraag al bij een andere reactie van je beantwoord, maar hier nogmaals 😉

      Warner heeft laten weten Taped niet op koop-DVD uit te brengen. Lijkt me sterk dat ze in de toekomst alsnog anders besluiten. Volgens mij is er wel een huur-DVD gereleased, wie weet is die nog ergens op de kop te tikken.

Reacties zijn gesloten.