web analytics

Recensie: Telefilm 2014 – T.I.M.

Reacties zijn gesloten

In 1985 presenteerde Tom Manders Pompy de Robodoll aan het Nederlandse publiek, dit jaar introduceert Rolf van Eijk in zijn gelijknamige telefilm de robot T.I.M. Zijn aanpak is echter compleet anders: T.I.M. is futuristisch en fantasierijk vormgegeven en is daarmee een verfrissende en opvallende film in het Nederlandse filmlandschap.

timtelefilm

Huishoudrobot
In de wereld van de elfjarige Tibor is het heel normaal dat iedereen een huishoudrobot heeft. Tibor en zijn vader hebben nog een van de eerste exemplaren, de stokoude T.I.M. Als zijn vader de slecht functionerende robot vervangt, redt Tibor T.I.M. van de sloop. Samen gaan ze op zoek naar de mythische robotmaker Hector Sammler, die volgens de legende in het hoge noorden in een oude vuurtoren woont. Tijdens hun avontuurlijke tocht door een onbekende wereld, valt T.I.M. steeds verder uit elkaar en rijst de vraag of ze Hector wel op tijd zullen bereiken.

Fantasie
Waar Nederlandse jeugdfilms wel vaker een fantastisch tintje hebben (Nono het Zigzag Kind, Mijn Opa, de Bankrover), houden ze doorgaans nog altijd een band met het alledaagse en herkenbare leven. De makers van T.I.M. gooien echter alle remmen los. De film is volledig gesitueerd in een verzonnen binnen- en buitenwereld. De locaties zijn abstract vormgegeven en de landschapsvergezichten ogen universeel, maar tegelijkertijd vervreemdend. Het geeft T.I.M. direct een ‘groots’ gevoel mee, ondanks dat het verhaal intiem, klein en vrij rechtlijnig is. Het maakt van de telefilm van Rolf van Eijk een boeiende en sympathieke reis, die op het einde een (zeker voor een jeugdfilm) ietwat vreemde keuze maakt, al is de bedoeling hiervan begrijpelijk en komt de goedbedoelde boodschap zonder twijfel over.

Waardering: *** half

Te zien: zondag 2 februari, 09.00 uur, Nederland 3.