web analytics

Recensie: The Domino Effect

Reacties zijn gesloten


Een drama over de financiële crisis dat zich uitstrekt over vier werelddelen, dat is wat Paula van der Oest wilde, ook al had ze maar een beperkt budget. De regisseuse zette haar tanden erin en liet niet meer los tot ze had wat ze wilde. Die ambitie is zonder meer terug te zien in
The Domino Effect. Wel dreigt de film vooral in de eerste helft daaronder te bezwijken.

Het begint allemaal in Londen, waar een jonge zakenman zijn luxeleven onder zijn voeten vandaan getrokken ziet worden als de bank waar hij werkt failliet gaat. Eigen schuld, dikke bult, zou je kunnen zeggen, maar dit is nog maar het begin van het drama dat Van der Oest in gang zet. Zoals de titel verraadt strekken de gevolgen zich veel verder uit. De vader van de yup (toevallig ook nog de Britse minister van financiën), een Amerikaans gezin, een man in India, een kinderoppas in Nederland met familie in Afrika, het Hollandse gezin waar zij voor werkt, een Chinese autoverkoper; allemaal voelen ze de klap die er is aangericht. The Domino Effect verbindt al die levens met elkaar en laat zien hoeveel schade er ontstaat, direct en indirect.

Voor we doorhebben hoe al die verhaallijnen zich tot elkaar verhouden zijn we ruim over de helft van de film. Van der Oest springt heen en weer om alles op te zetten, maar moet met alle personages die ze wil verwerken een flinke aanloop nemen om een punt te kunnen maken. Op dramatisch vlak hapert The Domino Effect daardoor wat te veel. Om dat te compenseren worden sommige situaties uiteindelijk net weer te ver overtrokken om nog echt geloofwaardig te blijven. Een vrouw van middelbare leeftijd die zo diep in de schulden zit dat ze maar meedoet aan een stiletto-race (sprinten op naaldhakken) en daar dan ook nog eens de hak van haar schoen bij afbreekt; het vraagt te veel van de kijker.

Toch is dit geen slechte film. Zodra alle puzzelstukken in elkaar beginnen te schuiven, wint The Domino Effect duidelijk aan zeggingskracht. Op de losse verhaallijnen valt misschien af en toe wat af te dingen, maar als geheel schetsen ze een raak beeld van de manier waarop de economische crisis om zich heen grijpt, tot in ieder segment van de samenleving.

Waardering: ***

The Domino Effect (2012)
Regie en scenario: Paula van der Oest
Producent: Jack Binder
Camera: Guido van Gennep
Montage: Sander Vos
Muziek: Adrian Corker
Met: James d’Arcy, Bracha van Doesburgh, Nathaniel Parker, Miguel Gomez, Theo Maassen, Jelka van Houten, Xu Linshu, Indraneel Bhattacharya, e.v.a.
Taal: Engels, Nederlands, Indiaas, Chinees
Speelduur: 98 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 18 oktober 2012