web analytics

Telefilm 2013: Exit (recensie)

Reacties zijn gesloten

telefilmexit

Boris Paval Conen maakt met de telefilm Exit een sterk vluchtelingendrama, schrijnend genoeg gebaseerd op waargebeurde feiten. 

3m²
Drie vierkante meter, groter is de ruimte niet waar het grootste deel van de film zich afspeelt. Vijf uitgeprocedeerde asielzoekers besluiten zich in de nacht van hun uitzetting te verzetten. Ze besluiten alles op alles te zetten om de cel in de bus waarmee ze vervoerd worden niet te verlaten. Er ontstaat een boeiend kat-en-muis-spel tussen de autoriteiten en de vijf.

Paval Conen schetst in Exit niet alleen de strijd van vluchtelingen tegen hun uitzetting, maar ook de moeite die ambtenaren (kunnen) hebben met de wetgeving en voorgeschreven regels. Waar je de wanhoop voornamelijk verwacht aan de kant van de vluchtelingen, duikt deze ook aan de andere kant van het spectrum op meerdere manieren op. Exit maakt indruk door de veelzijdigheid waarmee ze dit probleem toont, door de sterke acteerprestaties van met name Emmanuel Ohene Boafo en Romijn Conen en door de feilloze spanningsboog in het scenario. Ondanks de kleine arena, zijn het drama en de thema’s groots en blijft de film voortdurend boeiend. Zelfs veel meer dan dat.

Waardering: ****

Te zien: zaterdag 23 maart, 20.20 uur op Nederland 2.