web analytics

Telefilm 2013: Lieve Céline (recensie)

Reacties zijn gesloten

lieveceline

In de reclames van supermarktketen PLUS zet ze een haast dodelijk irritant blij typetje neer, in Lieve Céline is ze ronduit indrukwekkend. Esmée van Kampen laat in de eerste lange speelfilm van regisseur Thomas Korthals Altes een onuitwisbare indruk achter.

Céline Dion
Lieve Céline vertelt het bij tijd en wijle ontroerende verhaal van de achttienjarige Brooke Heinke (Esmée van Kampen). Een laagbegaafd meisje dat samen met haar moeder en oudere zus opgroeit in het volkse Amsterdam Noord. Als het gezin, dat het toch al niet makkelijk heeft, geconfronteerd wordt met een dramatische gebeurtenis, raakt Brooke gefascineerd door de muziek van Céline Dion. Na een tweede dramatische wending, besluit Brooke dat ze nog maar één ding wil: haar grote idool Celine Dion ontmoeten.

Gouden Kalf
De telefilm Lieve Céline is gebaseerd op het gelijknamige boek van Hanna Bervoets. Het is scenarist Maarten Lebens en regisseur Thomas Korthals Altes uitstekend gelukt de kleinburgerlijke en ontroerende kern van het verhaal te vertalen naar het witte doek. Vanaf de eerste scène, waarin we Brooke zien ronddolen op Schiphol, is de sympathie voor haar personage ontzettend groot. De tegelijkertijd moeizame, maar altijd liefdevolle relatie met haar moeder, zus en diens vriend worden eveneens snel en krachtig neergezet. Dit is niet alleen te danken aan het fijne scenario van Lebens – dat alleen richting het einde ietwat inzakt -, maar met name aan de sterke cast. Het moet gek lopen wil Esmée van Kampen het Gouden Kalf voor beste actrice in een televisiedrama nog ontgaan. De algehele look en feel van de film maken het plaatje vervolgens compleet.

Waardering: ****

Te zien: zaterdag 6 april, 20.20 uur op Nederland 2.

Een gedachte over “Telefilm 2013: Lieve Céline (recensie)

  1. Ontroerende film, maar je blijft wel met veel vragen zitten. Goed spel van Esmee van Kempen!

Reacties zijn gesloten.