web analytics

Vooruitblik Nederlands Film Festival 2012

Reacties zijn gesloten


Vanaf volgende week staat deze site tien dagen in het teken van het Nederlands Film Festival. Iedere dag kunt u hier terecht voor tips, achtergrondartikelen, interviews en recensies. Het programma is inmiddels bekend, dus hierbij vast een indruk van wat u kunt verwachten.

Drie personen uitgelicht
Het NFF vestigt zijn aandacht op drie gezichten uit de Nederlandse filmwereld. Naast Gast van het Jaar Jeroen Willems zijn dat actrice Willeke van Ammelrooy en regisseur George Sluizer. Op het festival zijn er bijprogramma’s rondom deze drie opgezet, waarbij oude en nieuwere films voorbij komen. Willems, Van Ammelrooy en Sluizer hebben in de loop van de jaren een veelzijdig oeuvre opgebouwd. Ook wij zullen daar uiteraard aandacht aan besteden.

De talkshow
Een must voor liefhebbers van de Nederlandse film. De dagelijkse talkshow vindt dit jaar voor het eerst plaats in de blauwe zaal van de Stadsschouwburg, maar kent verder dezelfde opzet. Tussen 22.30 en 23.30 schuiven bekende acteurs en regisseurs aan tafel bij de presentator. Het levert altijd wel weer spontane momenten op, vooral bij de bekendmaking van de Gouden Kalf-nominaties op de dinsdagavond.

Smaakmakers
Je kunt snel op straat wat te eten halen, maar veel leuker is het om met het bord op schoot bij Smaakmakers te gaan zitten. Jan Eilander interviewt acteurs en filmmakers over hun favoriete films, aan de hand van een aantal fragmenten. Net als de talkshow is ook Smaakmakers naar de Stadsschouwburg verhuisd. Minpuntje: de favoriete film van Eilanders gast wordt dit jaar niet meer vertoond op het festival, zoals in de voorgaande jaren het geval was.

De Gouden Kalveren
Het hoogtepunt van het filmfestival is uiteraard de uitreiking van de Gouden Kalveren. Wie gaan er met de prijzen vandoor? Op dinsdag 2 oktober worden de nominaties bekendgemaakt en op de vooravond van de uitreikingen kunt onze voorspellingen hier terugvinden. Om nu alvast een poging te wagen: Kauwboy, De Heineken Ontvoering en Hemel gooien waarschijnlijk hoge ogen.

En vooral: film, film en nog eens film
Bekijk van tevoren rustig het programma en stippel de ideale route uit, want er zijn weer tal van keuzes die gemaakt moeten worden. Gaat u zo veel mogelijk films in competitie bekijken, of toch liever alle klassiekers af? Rent u van bioscoop naar bioscoop, of ploft u neer bij de vijf uur-durende marathonvertoning van De geheimen van Barslet? Paul Verhoevens boekpresentatie, of het Binger Screen International Interview? Succes ermee!