web analytics

Vooruitblik: September 2013

Reacties zijn gesloten

In het najaar komen er traditiegetrouw relatief veel Nederlandse film uit in de bioscopen. Wat kunnen kunnen we allemaal verwachten in september?

12 september: Smoorverliefd
In 2010 maakte Hilde van Mieghem de succesvolle Vlaamse romantische komedie Smoorverliefd. Omdat Nederlanders niet snel naar een Vlaamse film gaan en vice versa, besloot men de film een Nederlandse remake te geven. Van Mieghem klom wederom op de regiestoel. De film zoomt in op de roerige romantiek in de levens van vier vrouwen in Den Haag. Tienerdochter Eva, haar moeder Judith, tante Barbara en grote zus Anna maken er onder een Haags dak samen gezellig een potje van. Ze zijn mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer in een wereld vol prille verliefdheid, serial dating, ongebluste lust, affaires, kinderwensen en onverwoestbare oude liefdes. Met o.a. Susan Visser, Rik Launspach en Anna Drijver.

19 september: Wolf
Met Rabat oogstte regisseur Jim Taihuttu in 2011 veel lof. 19 september presenteert hij zijn nieuwste film; Wolf, een rauw-realistisch misdaad-drama met Marwan Kenzari, Raymond Thiry en Nasrdin Dchar. Majid (Kenzari) is een kickbokser uit een grauwe buitenwijk van een grote Nederlandse stad. Zijn vechtersmentaliteit brengt hem echter zowel binnen als buiten de ring steeds verder in de problemen. Al snel beginnen de lijnen tussen kickboksen en de georganiseerde misdaad te vervagen.

26 september: De nieuwe Wildernis
Onder de rook van Amsterdam, in een van ‘s werelds dichtst bevolkte landen, op een stuk land dat veertig jaar geleden nog onder water stond, heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure. In de Oostvaardersplassen speelt zich een uniek schouwspel af: de natuur bepaalt hier het ritme. Het resultaat is een ongerept stuk wildernis in de drooggelegde Flevopolder dat model staat voor Nederlandse deltanatuur. De Nieuwe Wildernis wil de ziel van deze bloeiende, waterrijke delta blootleggen.

26 september: Hoe duur was de Suiker
Hoe duur was de Suiker, naar het gelijknamige boek van Cynthia McLeod, vertelt het verhaal van twee halfzusjes in het achttiende-eeuwse Suriname: de blanke Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Kan en durft ze die te grijpen ten koste van haar meesteres en halfzus? In 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Jean van de Velde regisseerde voor deze periodefilm onder anderen Yootha Wong-Loi-Sing, Gaite Jansen en Benja Bruijning.

26 september: Game
Engelse speelfilm met een Nederlands tintje. Eén van de hoofdrollen in het psychologische drama Game wordt namelijk gespeeld door Susan Visser (Gooische Vrouwen, Richting West). De film verhaalt over een duister familiegeheim, dat boven tafel komt tijdens een winterse barbecue. Opmerkelijk is dat het publiek zelf distributeur is van deze speelfilm.

25 september tot en met 4 oktober: Nederlands Film Festival
Naast bovenstaande bioscoopreleases, vindt in september traditiegetrouw het Nederlands Film Festival plaats. Van 25 september tot en met 4 oktober vorm Utrecht wederom het middelpunt van de vaderlandse filmindustrie. Neerlands Filmdoek zal weer uitgebreid verslag doen van het festival.