web analytics

Steven de Jong – Ongeremde passie voor het vak

Reacties zijn gesloten

Donderdag gaat Steven de Jongs nieuwe speelfilm Leve Boerenliefde landelijk in première.  Wat levert het oeuvre van de zelfgeschoolde filmmaker tot dusver op?

Paspoort
Naam: Steven de Jong.
Geboren: 26 juni 1962, te Scharsterbrug.
Films: bekend van o.a. De Schippers van de Kameleon, De Fûke, De gouden Swipe, De Scheepsjongens van Bontekoe en De Hel van ’63.
Prijzen: o.a. Gouden en Platina Films voor De Schippers van de Kameleon, Kameleon 2, De Scheepsjongens van Bontekoe, De Hel van ’63 en Penny’s Shadow.

Passie voor het vak
Steven de Jong (1962) begon zijn carrière als acteur op het Friese toneel. Als jonge twintiger maakte hij zijn debuut op de nationale televisie in onder andere Zeg eens Aaa en Spijkerhoek. Met wat vrienden maakte hij vervolgens zelf de televisieserie Frjemd, waarmee hij zijn echte passie ontdekte: zelf drama maken.

In 1995 maakte hij zijn eerste film, het plattelandsdrama De gouden Swipe, over de ruzie tussen een vader en zoon tegen de achtergrond van het familiebedrijf en de drafsport. De charmante en sympathieke film werd door zowel pers als publiek goed ontvangen. Vijf jaar later maakte De Jong wederom een kleinschalig Fries drama, ditmaal over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor een vissersfamilie. De film, De Fûke, werd in Friesland met open armen ontvangen en in de pers overheerste wederom een positieve houding tegenover het ongeremde enthousiasme van autodidact De Jong.

Sinds 2003 verwierf De Jong landelijke bekendheid door verfilmingen van in het collectief geheugen vastgeroeste boeken als ‘De Schippers van de Kameleon’, ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ en ‘Snuf de Hond’. De Jongs films worden gekenmerkt door een hang naar authenticiteit – soms neigend naar oubolligheid –, oprechtheid, sfeervolle locaties, maar bovenal een passie voor het ‘maken’. In zijn enthousiasme gaat de regisseur soms iets te ver en gunt hij zich te weinig tijd, waardoor zijn films vaak tevens overladen zijn met schoonheidsfoutjes en oneffenheden. Sympathie overheerst echter altijd en de vraag rijst waartoe De Jong in staat is wanneer hij met een uitgebalanceerd script aan de gang kan gaan.

Aanraders
–         De Scheepsjongens van Bontekoe
Technisch een nagenoeg perfecte film, met prachtige beelden en dito muziek, waarmee De Jong voor het eerst liet zien waartoe hij daadwerkelijk in staat is. Jammer dat het scenario ietwat aan de lange kant en niet geheel zuiver van toon is, maar het sfeervolle decor en het zichtbare plezier van de cast maken veel goed. Een avonturenfilm met een gouden hart.

–         De Schippers van de Kameleon
Sfeervolle, haast nostalgische, film naar de gelijknamige boeken van Hotze de Roos over de tweeling Sietse en Hielke. Vol kwajongensstreken en met een prachtige stormsequentie. Zoals veel films van De Jong af en toe oubollig, wat in de context van de originele verhalen echter niet tot irritatie leidt. Verwacht geen subtiele jeugdfilm, maar laat u onderdompelen in de gemoedelijke jaren vijftig sfeer!

–         De Fûke
Sympathiek klein drama over de moeizame relatie tussen vader en zoon in een vissersfamilie gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vaderlief wordt aan het denken gezet wanneer zijn zoon wordt opgepakt bij een wapendropping. Een film vol dialoog, maar met minstens zoveel goede bedoelingen. Af en toe wat soap-achtig, met name in de aankleding en locaties, maar De Fûke ontroert door het sterke spel van Rense Westra wel degelijk. Goede muziek ook.

–         De Hel van ’63
Regisseur Steven de Jong trekt in De Hel van ’63 zijn hele trukendoos open. De film springt zowel qua toon als plot van het ene uiterste naar het andere – van heldenepos naar slapstick naar melodrama –, maar doet dit op zo’n zelfverzekerde wijze dat je de geveinsde pretenties als kijker graag voor lief neemt. Het geheel straalt een aanstekelijke jongensachtigheid en onbegrensd enthousiasme uit, waardoor de kijker al snel weet dat het nooit de bedoeling is geweest een historisch correct of louter ontroerend eerbetoon aan de rijders van destijds te vervaardigen. Even vermakelijk als vlot.

–         Ook zien
De Jongs debuutfilm De gouden Swipe is, net als De Fûke, alleraardigst en sympathiek. De twee Snuf de Hond-films zijn treffend voor de jonge jeugd, maar minder voor mensen die logica als iets onontbeerlijks zien. Minder doeltreffend zijn de goedkoop ogende en dubieus geacteerde televisieproducties van De Jongs hand, waaronder Bit, Dankert & Dankert en Baas Boppe Baas. Daar kunnen Peter Tuinman en Rense Westra (hoofdrolspelers in de twee laatstgenoemde series) helaas niks aan veranderen.

–         Binnenkort te zien of in de planning
Komende donderdag beleeft De Jongs nieuwe film Leve Boerenliefde haar première. De hoofdrollen in de film, gebaseerd op het succesvolle KRO-programma ‘Boer zoekt Vrouw’, worden gespeeld door Cas Jansen, Tatum Dagelet en Waldemar Torenstra. Ondanks dat De Jong alweer enige tijd terug aankondigde de Nederlandse filmwereld de rug toe te keren na het gedoe rond zijn film Janey, Kind van de Rekening, staan er inmiddels weer veel projecten in de planning bij de regisseur. Zo is hij onder meer bezig met de verfilming van het boek ‘Holland onder het Hakenkruis’, werkt hij aan een film over radio- en televisiezender Veronica en liggen er nog een wielerfilm, western en Middeleeuws-spektakelstuk op stapel. Maar eerst maakt hij nog een nieuwe Snuf-film en wil hij de jeugdroman ‘Stuk’ verfilmen.