web analytics

‘De dag van morgen’ #1; donderdag 27 september

Reacties zijn gesloten

In de dagelijkse rubriek ‘De dag van morgen’ geven we een beknopt en selectief overzicht van het festivalprogramma van de komende dag. Welke films zijn er zoal te zien? Wat voor neven-evenementen zijn de moeite waard? En wat brengt de televisie ons met het oog op het Nederlands Film Festival? 

 

Na de dag van vandaag, waarop Duska het festival feestelijk opende en haar eigen wereldpremière beleefde, gaan vanaf morgen pas echt de remmen los. De hele dag zijn er op niet minder dan vijfiten locaties lange en korte producties van eigen bodem te zien. Welke  springen in het oog en verdienen een speciale vermelding? 

Op deze eerste dag van het festival vinden direct een aantal premières plaats. Vijf welgeteld, waarvan één speelfilm, drie documentaires en de selectie korte films uit NPS Kort! 2007. De speelfilm betreft Drifter van regisseur Roel Reiné, die in 1999 debuteerde met The Delivery. Drifter film dingt mee naar de Gouden Kalveren en gaat om 20.00 uur in première in Rembrandt 3.

 

Om 19.30 uur vindt in Louis Hartlooper Complex 1 de première plaats van de documentaire Over Haanstra, van Rolf Orthel. In deze documentaire schetst Orthel een beeld van één van Neerlands grootste regisseurs aller tijden door middel van interviews en archiefmateriaal. Orthel plaatst Haanstra in zijn eigen tijd: een tijd waarin Nederland ‘gewoon, eenzijdig en knus’ was.  

Op hetzelfde tijdstip beleeft in Camera de documentaire De Verhuizing, 15 jaar later haar première. Dit vervolg op De Verhuizing vertelt het verhaal vijftien jaar nadat we de drie hoofdpersonen uit het eerste deel verlieten. Regisseur Jan Louter bezoekt elk van deze personen en schetst door middel van openhartige interviews en beelden van de dagelijkse routine een ontwapenend en persoonlijk beeld van hun leven.

 

De laatste documentaire die voor het eerst een openlijke vertoning krijgt, is Een Steuntje in de Rug van Frans Bromet. In 48 minuten neemt hij ons mee naar Zuid-India, waarin hij onderzoekt of ontwikkelingshulp wel zinvol is. Locatie en tijdstip van de vertoning: Louis Hartlooper Complex 2, 20.00 uur. 

 

Andere films
Maar er is nog meer interessants te zien morgen. Hieronder een greep uit het complete programma:

 

– Tussen Hemel en Aarde, Louis Hartlooper Complex 3 om 11.45 uur.
– Jimmy Rosenberg – De Vader, De Zoon & …, Louis Hartlooper Complex 3, 14.00 uur.
– De Noorderlingen, Rembrandt 3, 16.15 uur.
– De Keuze van Thomas Acda Het Stenen Vlot, Rembrandt 2, 19.30 uur.
– Kort!, Stadsschouwburg Utrecht, 20.30 uur.

 

Talkshows, events en televisie
De dag wordt zoals gewoonlijk ‘afgesloten’ met de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk in het Festivalpaviljoen om 22.30 uur. Morgen zijn festivaldirecteur Doreen Boonekamp en Gouden Kalf-juryleden Ronald Giphart en Paula van der Oest te gast, komt Rolf Orthel praten over zijn documentaire over Bert Haanstra en blikken Thomas Acda en Joram Lürsen vooruit naar de première (10 oktober) van hun film Alles is Liefde. Micky Hoogendijk maakt tijdens de shot de nominaties van het NOFF bekend. Op televisie start om 20.30 uur de Nationale Filmquiz en om 00.26 uur Cinema.nl, dat de komende periode volledig in het teken staat van het NFF. Beide programma’s worden uitgezonden op Nederland 2.

 

Voor een compleet programma-overzicht en de mogelijkheid kaarten te bestellen kunt u terecht op de site van het Nederlands Filmfestival: filmfestival.nl. Recensies van de films zijn te vinden via de homepage van onze NFF 2007 special.

Reacties zijn gesloten.