web analytics

4K: Omniversum-effect of sprookje?

Reacties zijn gesloten

4K Digital Cinema is het filmformaat van de toekomst, zo willen de pioniers ons doen geloven. 4K heeft een resolutie van 4096 x 2160 pixels en zou binnenkort het oude, vanaf 35mm celluloid geprojecteerde beeld kunnen vervangen. Het HAFF  is een van de eerste festivals ter wereld met een volwaardig programma in 4K.

Digitale dragers naast de 35mm film zijn al gewoon geworden, maar een aantal daarvan, zoals het vertonen vanaf een simpele dvd, is in een bioscoop niet mogelijk omdat de kwaliteit te slecht is. 4K belooft beterschap.

Opslag
4K Digital Cinema vereist een andere projector en ook de data-opslag is nieuw. Als je ervan uitgaat dat een beeldje in 4K formaat zo’n 50MB groot is, dan heb je voor anderhalf uur beeld in dit formaat zo’n 1200 dvd’s nodig. Daarom worden de 4K beelden vertoond vanaf computers in een netwerk. Al met al vele kostbare investeringen, waardoor men niet verwacht dat het inburgeringsproces van dit formaat in een kort tijdsbestek zal plaatsvinden.

Stop-motion
De animatiesector ligt voorop in de 4K race, omdat zij met stop-motion als enige de enorme investeringen voor een overstap naar 4K kan omzeilen. Voor animatie is geen filmcamera, maar alleen een 12 megapixel fotocamera nodig om de beeldjes vast te leggen. Verwerking zonder extreem kostbare software is inmiddels mogelijk.

Programma
Op vrijdag 6 november worden in Theater Kikker een zestal films van Nederlandse bodem vertoond in het 4K Digital Cinema formaat. Het totale programma duurt 75 minuten en start om 12.30 uur, 16.30 uur en 18.45 uur. Tevens is er om 14.30 uur op dezelfde locatie in samenwerking met Waag Society een symposium over 4K, waarin de resultaten van een workshop worden vertoond. De workshop, met als thema ‘resolutie revolutie’ werd in oktober gegeven door Robin Noorda en Bethany de Forest. Zij zijn de makers van de 4K stop-motionfilm Red-end and the Seemingly Symbiotic Society.

4 gedachten over “4K: Omniversum-effect of sprookje?

  1. Ik ben er heen geweest. Zag er wel strak uit, maar iig in de HAFF voorstelling geen Omniversum effect. De 4K film ‘Handelingen’ was wel apart, het plaatje hierboven, dat is het enige shot in de film. Er lopen mensen in de stad, er rijden auto’s, etc. Je krijgt een verrekijker en daarmee kun je kijken naar de gebeurtenissen die je interessant vindt: een aanrijding, een overval, etc. Absoluut een film die ik een paar keer zou willen zien.

    Bijzonder scherp is het beeld dus wel, maar of dit bij gewone films veel toevoegt, dat vraag ik me af.

  2. Ah, ook leuk: ’s avonds wordt Handelingen geprojecteerd op het Utrechtse Stadhuis, zodra de zon onder is.

Reacties zijn gesloten.