web analytics

Achtergrondartikel: De Fuik

Reacties zijn gesloten

De Fuik is alweer de derde film in de telefilmreeks van 2008. Op donderdag 22 mei wordt de film om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 3. De Fuik vertelt het verhaal van de familie Groot. Uit angst dat zijn vier dochters uit huis worden geplaatst, staat vader Groot in een huurauto met vrouw en kinderen op de vlucht. Het zestal zwerft van de ene schuilplaats naar de andere en raakt in een steeds groter isolement.

 

 

Synopsis
Wanneer de vier dochters uit het gereformeerde gezin uit huis geplaatst dreigen te worden, raakt vader Groot in paniek en besluit te vluchten. Hij betrekt hierin alleen oudste dochter Simone (16) met wie hij een speciale band heeft. Ze is het met haar vader eens, omdat ze net als hij, wil voorkomen dat het gezin uit elkaar valt.

 

Het zestal zwerft van camping naar camping en na een onbezorgde beginperiode, verslechteren de omstandigheden. Op een poster bij een benzinestation zien de zusjes dat ze gezocht worden. Ze begrijpen dat ze op de vlucht zijn en niet op vakantie. De sfeer wordt grimmig. Vader Groot voelt zich in het nauw gedreven en gaat zijn gezin steeds meer tiranniseren. Aan hun labiele moeder hebben de dochters niet veel. Simone heeft grote moeite om te accepteren dat haar vader anders is dan ze altijd heeft gedacht.

 

Vader rijdt de grens over en brengt zijn gezin naar een plek diep in de bossen, vér van de bewoonde wereld. Daar parkeert hij de auto. De tijd verstrijkt; de auto is huis, slaapkamer en keuken. Hun etensvoorraad slinkt snel. De winter doet zijn intrede. De situatie wordt onhoudbaar. Niet in het minst doordat vader zich verliest in (godsdienst)waanzin en begint te orakelen over het einde der tijden. Langzaam beseft Simone, dat het leven van haarzelf en haar zusjes op het spel staat. Ze moet een uitweg vinden.

 

Rijschoolhouder
De film is gebaseerd op het verhaal van het gezin Kas. In augustus 2005 vluchtte rijschool- houder Henk Kas samen met zijn vrouw en vier dochters met een huurauto het land uit. Henk Kas was bang dat zijn vier dochters het huis uitgeplaatst zouden worden. Maanden later dook het gezin pas weer op in de bossen van München. De film volgt deze lijn, maar is geen reconstructie van de werkelijkheid. De regiseusse laat door middel van een tekst aan het begin van de film ook al expliciet merken dat deze film fictief bedoeld is: ‘Deze film is geen documentaire, maar fictie. De makers hebben niet beoogd om personen en gebeurtenissen correct weer te geven.’ Een van de redenen hiervoor is het feit dat Kamp een gewone speelfilm wilde maken, waar de kijker in betrokken kon raken zonder zich steeds af te vragen hoe het in de werkelijkheid nu allemaal gegaan is.

 

Suggestie
In tegenstelling tot de eerdere speelfilms van Mischa Kamp, is de toon van De Fuik donker en zwart. Dit heeft consequenties gehad voor de wijze waarop Kamp het verhaal in beeld heeft gebracht. Ze koos ervoor om de personages zo min mogelijk uit te laten spreken en vooral de beelden hun werk te laten doen: suggestie voert de boventoon. Kamp hierover in een interview met Gerhard Busch op cinema.nl: “Voor Paard 1 en 2 moest ik rekening houden met een duidelijk afgebakend publiek. Zeg maar: jonge kinderen en hun papa’s en mama’s. Bij De fuik was ik vrijer en wilde ik kijken wat er zou gebeuren als ik heel suggestief te werk ging. Zonder alles uit te leggen. En wat blijkt: mensen projecteren veel van hun eigen ervaringen op het verhaal”.

 

De Fuik is donderdag 22 mei te zien om 20.30 uur op Nederland 3.

Reacties zijn gesloten.