TBS draaide begin dit jaar al enkele maanden succesvol in de Nederlandse bioscopen. Met meer dan 120.000 bezoekers mag de film gerust een succes worden genoemd. Te meer omdat de productie oorspronkelijk bedoeld was als telefilm. Zoals de laatste jaren echter wel vaker gebeurde, verscheen ook TBS eerst in de bioscoop. Zaterdag 31 mei is de film te zien op Nederland 3. Door het thema en het al dan niet implciete geweld echter wel pas om 22.00 uur.
Synopsis
Johan v.d. S. (Theo Maassen) is uitbehandeld en zal de rest van zijn leven door moeten brengen op de long stay-afdeling van een TBS-kliniek. Johan houdt echter vol onschuldig te zijn aan de lustmoord op zijn zusje waarvoor hij is veroordeeld. Omdat niemand hem wil geloven, ontsnapt hij om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar zijn moeder die steeds heeft geweigerd te getuigen en die alle contact verbroken heeft. Johan is ervan overtuigd dat zij hem vrij kan pleiten. Al snel zit de politie hem op de hielen. Om justitie uit handen te blijven, gijzelt Johan een toevallige passant: de 13-jarige Tessa (Lisa Smit).
Innerlijke strijd
Na Van God Los, Off Screen, De Ordening en Dennis P. is TBS alweer de vijfde film met een actueel of ‘ waargebeurd’ thema voor regisseur Pieter Kuijpers. Enkel De Griezelbus baseerde zich niet op een thema dat de Nederlandse samenleving in haar greep had. Kuijpers: “De film is actueel. Herhaaldelijk ontsnappen er tbs-ers, die op hun vlucht gruwelijke misdaden begaan. De publieke opinie is uiteraard verontwaardigd over deze gebeurtenissen. Ook de politiek is er steeds weer door geshockt. Het lijkt immers onvoorstelbaar. En daar ligt precies de uitdaging voor deze film.”
TBS kent een soortgelijke aanpak als de regie-benadering van Van God Los en Off Screen: Kuijpers toont zich wederom een uitstekend filmmaker, die de grens tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ binnen de mens op fascinerende en intense wijze vast weet te leggen. In meerdere interviews gaf de regisseur ook aan een fascinatie te hebben met de vraag waarom mensen onverwachte dingen doen – meestal criminele of heftige dingen – en met de scheidslijn tussen goed en kwaad. “TBS is een film die niet alleen focust op de strijd van een tbs-er met de politie, maar vooral op de innerlijke strijd met zichzelf. Net als mijn eerdere films (Van God Los, Off Screen, Dennis P.) confronteert ook TBS de kijker met de smalle en vage scheidslijn tussen goed en kwaad. De bedoeling is nadrukkelijk om te verwarren en de kijker mee te laten leven met een dader, waarvan hij/zij zich vooraf niet kan voorstellen er enige empathie voor te kunnen opbrengen.”
Cabaretier
Voor de hoofdrol van Johan deed Kuijpers verrassenderwijs een beroep op cabaretier Theo Maassen. Een cabaretier die een TBS’er speelt, het klinkt nogal gek. Volgens Kuijpers was de keuze echter niet moeilijk: “Theo heb ik gevraagd nadat hij net als vele anderen een aantal auditierondes had afgelegd en hij de beste voor de rol bleek.” De rol van Tessa wordt gespeeld door Lisa Smit, die ook al te zien was in De Griezelbus. “Lisa kende ik al van onze samenwerking in de Griezelbus, waar ze als 11-jarige de vrouwelijk hoofdrol speelde. Zij is in mijn ogen een uitzonderlijk groot talent en de rol is dan ook speciaal voor haar geschreven.” Tijdens de repetitites en opnamen werkten de regisseur, mede-scenarioschrijver Paul Jan Nelissen en de twee hoofdrolspelers intensief samen.
Realisme
TBS kende een korte draaiperiode. De film werd binnen tweeëntwintig dagen opgenomen op locaties in Nederland en België. Het camerawerk werd verzorgd door Bert Pot, die bij vijf van de zes films van Kuijpers de cinematografie verzorgde. Ook dit keer levert hij intens en meeslepend werk af en weet hij de realistisch ogende scènes sfeervol vast te leggen. Opvallend hierbij is de rol van water. Elke plek die het duo bezoekt, bevindt zich in de buurt van een meer of rivier. Kuijpers: “We wilden de film de sfeer van het realistische Engelse sociale drama meegeven. Het moest allemaal heel echt voelen. En omdat water een belangrijke rol speelt in het leven van Johan, hebben we steeds gezocht naar locaties die aan het water lagen […] Ik hoop dat de film het publiek 87 minuten lang weet te boeien.”
TBS is donderdag 31 mei te zien om 22.00 uur op Nederland 3.
Reacties zijn gesloten.