web analytics

Barry Atsma: de doorbraak van een theaterman

Reacties zijn gesloten

Komt een Vrouw bij de Dokter: filmdoorbraak voor theaterman Barry Atsma.

Paspoort:
Naam: Barry Atsma.
Geboren: 29 december 1972, te Bromley (Groot-Brittanië).
Films: hoofdrollen in Lepel (2005), Morrison krijgt een Zusje (2008), De Storm (2009), Komt een Vrouw bij de Dokter (2009), Zwart Water (2010), bijrollen in: De Passievrucht (2003), Ik omhels je met duizend Armen (2006), Nachtrit (2006).
Televisie: vaste rollen in Finals (2001), Rozengeur en Wodka Lime (2001-2005), Waltz (2006), Voetbalvrouwen (2007-2008), gastrollen in o.a. Baantjer, Bureau Kruislaan, Fok jou, Willemspark. Ook speelde hij in de One Night Stand film Ooit (2008) van Jaap van Heusden.
Prijzen: Gouden Kalf-nominatie voor Beste mannelijke bijrol in HannaHannah (2007).

Theaterman
De in Engeland geboren Atsma woonde in diverse landen voordat hij zich in Nederland vestigde. Hij volgde een toneelopleiding in Utrecht en speelde bij toneelgezelschappen als De Paardenkathedraal en Huis aan de Werf. In de fameuse BNN-serie Finals speelde Barry de rol van Camille, maar hij verwierf pas echt bekendheid met zijn rol in de serie Rozengeur en Wodka Lime. Als Bob Ensink was hij aanwezig tot het begin van seizoen 5. Televisieseries als Waltz (met Aart Staartjes en Theo Maassen) en Voetbalvrouwen (met Bas Muijs, Leontine Borsato, Nicolette van Dam) volgden. Op het witte doek leerden we hem kennen via grote rollen in de familiefilms Lepel en Morrison krijgt een zusje. Naast zijn acteerwerk voor film en televisie is Atsma bovenal een theaterman. Sinds 2002 is hij verbonden aan Toneelgroep Amsterdam en de laatste jaren heeft hij bovendien diverse theatervoorstellingen geregisseerd.

Beste acteerprestaties
Lepel
Vóór Komt een Vrouw bij de Dokter vormde Atsma al eens een charmant koppel met Carice van Houten, namelijk als zorgzame verkoper Max die heimelijk verliefd is op Van Houten als pittige bedrijfsleider. Waar de film zwaarmoedig dreigt te raken vanwege de kinderarbeid die Lepel (Joep Truijen) onder dwang van zijn oma (Loes Luca) ondergaat, zorgt het spel van de andere volwassenen voor de luchtigheid die deze familiefilm in balans brengt.

– Voetbalvrouwen
Atsma’s looks komen goed tot zijn recht in de rol van Jeffrey Woesthoff, de keeper van Heros. De glitter en glamour van het voetballeven worden met een korreltje zout gepresenteerd, vanuit het perspectief van de vrouwen die geheel ten dienste staan van hun man. Atsma lijkt het enige personage te zijn dat merkwaardig genoeg geen sterallures heeft, wat wel gecompenseerd wordt door zijn moordlustige vrouw Melanie (Lone van Roosendaal). Totdat hij in het Midden-Oosten kan gaan voetballen, dan zijn de clichés ook op hem van toepassing.

– HannaHannah
In HannaHannah speelt Atsma bijna onherkenbaar de rol van mongoloïde broertje van hoofdrolspeelster Hannah (Maria Kraakman). Hij kon voor deze rol veel uit eigen ervaring putten, want zijn eigen broer Rimmert heeft ook het Syndroom van Down. In 2005 verwerkte hij dit gegeven al in de theatersolo Denne. De rol in HannaHannah leverde hem in 2007 een Gouden Kalf-nominatie op.

Opvallend
– Atsma als Prins Constantijn (Tijn) in De Prins en het Meisje (2007). De miniserie geregisseerd door Peter de Baan, won in 2007 het Gouden Kalf voor beste televisiedrama. Hoofdrolspelers Fedja van Huêt en Halina Reijn werden geëerd met de speciale juryprijs, maar Atsma schitterde ook in enkele sleutelscènes. Getooid met gelijkende bril mocht hij als jongste telg uit het koningshuis Friso adviseren afstand te doen van de troon.

Misser
–  De Storm, historisch epos over de watersnoodramp in 1953, geregisseerd door Ben Sombogaart. Verhaaltechnisch is de rol van Atsma volkomen ongeloofwaardig, want waarom zou je een willekeurig meisje uit je oude dorp steunen in haar alles overheersende zoektocht naar haar baby, omdat je aanvoelt dat je toevallig de oom bent van het kind? Helaas blijft Atsma met deze door de scenarioschrijver opgelegde handicap nogal achter de feiten aanlopen.

Binnenkort te zien
–  Loft, de tweede film van Antoinette Beumer, met o.a. Gijs Naber, Jeroen van Koningsbrugge en Anna Drijver aan zijn zijde. Vanaf 16 december te zien.

Reacties zijn gesloten.