web analytics

Boek: Van Abeltje tot Zoop

Reacties zijn gesloten

Esther Schmidt en Sabine Veenendaal beschrijven in ‘Van Abeltje tot Zoop’ de ontwikkeling van de Nederlandse jeugdfilm van 1917 tot nu. De inmiddels imposante lijst met speelfilms begint met Uit het Leven van Dik Trom (1937) en eindigt met Dolfje Weerwolfje (2011). Tegenwoordig staat de Nederlandse jeugdfilm zowel nationaal als internationaal bekend om haar uitstekende kwaliteit, maar die status kwam er niet vanzelf.

Lange tijd nam vrijwel niemand in de Nederlandse filmwereld – zowel makers als critici – de jeugdfilm namelijk serieus. De Limburgse cineast Henk van der Linden leverde vanaf de jaren vijftig tot en met tachtig dan wel jaarlijks minstens één film af, écht serieus werd zijn werk, ondanks het succes bij de jeugd, nooit genomen. Ook wanneer de Nederlandse film later werd beschreven, moesten Van der Linden en zijn oeuvre het doen met  hoogstens opmerkingen in de kantlijn. Alleen al om Van der Linden zijn welverdiende waardering te geven als grondlegger van de Nederlandse jeugdfilm is ‘Van Abeltje tot Zoop’ een belangwekkend boek.

Maar er is vanzelfsprekend meer dan dat. Schmidt en Veenendaal schetsen in het boek voor het eerst de ontwikkeling en succes van de Nederlandse jeugdfilm vanaf haar moeizame ontstaan. Hierbij lieten ze zich leiden door uitgebreid archiefonderzoek en interviews met ruim veertig professionals. Dit levert leuke weetjes op, wist je bijvoorbeeld dat ‘Uit het Leven van Dik Trom’ het meest verfilmde Nederlandse kinderboek is? En dat Henk van der Lindens Nieuwe Avonturen van Dik Trom (1958) 28 jaar onafgebroken in de Nederlandse bioscopen heeft gedraaid?

Schmidt en Veenendaal vertellen in ‘Van Abeltje tot Zoop’ een heuse successtory. Van de eerste korte kinderfilms van Dick Laan in de eerste decennia van de vorige eeuw tot succesvolle films als Minoes (2001), Pietje Bell (2002) en Oorlogswinter (2008) van begin deze eeuw – het schrijversduo doet het soms net iets te veel lijken op een logische en causale ontwikkeling. Het maakt het boek makkelijk en vlot leesbaar, maar zorgt tegelijkertijd ook her en der nog voor wat vraagtekens die doen roepen om een verdere uitdieping.

‘Van Abeltje tot Zoop’ is een overzichtelijke, rijk geïllustreerde en vlot vertelde geschiedenis, welke vol staat met leuke anekdotes en wetenswaardigheden, en bovendien aanzet geeft tot een verdere uitdieping van haar onderwerp. Een stevig fundament en handig naslagwerk (jawel, ook de beruchte cijferlijstjes ontbreken niet) zijn door Schmidt en Veenendaal in ieder geval kundig afgeleverd.

‘Van Abeltje tot Zoop’, Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren (2011).
ISBN: 978-90-896708-2-3.
Adviesprijs: € 19,90.