web analytics

De Brief voor de Koning – "Een eerste blik"

Reacties zijn gesloten

Half juli verschijnt De Brief voor de Koning, de nieuwe film van regisseur Pieter Verhoeff, naar het boek van Tonke Dragt, in de Nederlandse bioscopen. Om de pers alvast een eerste indruk te geven, werd er een preview georganiseerd. Drie kwartier van de film werd getoond; het eerste kwartier in zijn geheel en daarna nog enkele fragmenten van de rest van de film.

De Brief voor de Koning
De Brief voor de Koning gaat over de 16-jarige Tiuri (Yannick van de Velde), die op het punt staat ridder te worden. Hij zet zijn aankomend ridderschap echter op het spel als een stervende ridder hem de opdracht geeft een brief aan de koning te geven. Het is nu aan Tiuri de taak de brief te bezorgen bij de Koning van Unauwen en te zorgen dat deze niet in verkeerde handen valt. 

Producent Hans de Weers leidt de preview in. Hij meldt dat er nog druk gewerkt wordt aan de film, vooral op het gebied van de geluidsmontage en kleurcorrectie. De versie die we te zien krijgen, zal nog niet de officiële geluidstrack bevatten. We horen aan het begin van de film als voice-over regisseur Verhoeff zelf, maar De Weers weet te melden dat dit bij de definitieve versie hoogstwaarschijnlijk door acteur Johan Leysen gedaan zal worden. Tevens zijn de kleuren nog niet allemaal op het juiste niveau afgesteld. Het is echter jammer – maar natuurlijk niet geheel onbegrijpelijk – dat we een videoprint te zien krijgen. De beeldkwaliteit hiervan is vanzelfsprekend al een stuk minder. 

Wat levert deze eerste blik op De Brief voor de Koning ons nu op? Het zou flauw zijn de film af te rekenen op het geluid of de kleuren; het camerawerk van Jules van den Steenhoven (o.a. All Stars, Lek en Floris) ziet er dan ook niet onaardig uit. Vooral het gedeelte dat zich afspeelt in de sneeuw kent een stel mooie shots, die je meteen het idee geven dat je naar een grootse avonturenfilm aan het kijken bent. 

Waar echter wel al een voorlopig oordeel over geveld kan worden, is de mise-en-scène, de dialogen en de acteurs. En de dialogen en het acteerwerk maken in deze eerste beelden geen goede indruk. Het blijft altijd lastig met een kostuumfilm; het speelt zich enkele eeuwen geleden af, waar men natuurlijk anders praatte dan nu. Er moet een balans worden gezocht tussen ‘oude’ en ‘moderne’ taal. De spraak die we in deze drie kwartier te horen kregen wérkte gewoon niet. Het scenario staat vol met dialogen die acteurs met moeite uit kunnen spreken en het statische acteerwerk van o.a. Raymond Thiry zorgt ervoor dat het geheel nogal oubollig aandoet. Aan beeld en geluid kan nog het één en ander gedaan worden, maar ik ben bang dat Verhoeff wonderen moet verrichten om dít ‘probleem’ op te lossen. 

De Brief voor de Koning is een Nederlands/Duitse co-productie (met een budget van 7,5 miljoen euro), waardoor er bij de crew, maar ook bij de cast, enkele Duitse mensen rondlopen. Omdat de film geheel Nederlands gesproken is, zullen de stemmen van de Duitse acteurs gedubd worden door die van Nederlandse acteurs. In de versie die wij te zien kregen is dit nog niet gedaan en hier is nog te horen dat de Duitse acteurs en actrices de Nederlandse zinnen met een zwaar Duits accent uit spreken. Hierdoor is het geheel echter wel lip sync, zodat het straks nauwelijks tot niet zal gaan opvallen. Bram van der Vlugt, Roos Netjes, Pierre Bokma en Peter Tuinman zullen voor de Nederlandse dubs gaan zorgen. 

De Brief voor de Koning is te zien vanaf 16 juli 2008.