web analytics

De Dag van Morgen: Donderdag 25 September

Reacties zijn gesloten

Vanavond gaat het 28e Filmfestival (eindelijk) weer van start, met de openingsfilm Het Echte Leven, de nieuwe film van Robert Jan Westdijk. Maar morgen begint het dan echt: zeven dagen lang de mogelijkheid om de hele dag films te kijken, met als grote afsluiter de uitreiking van de Gouden Kalveren.

 

 

Wat staat er morgen zoal op het programma?

 

Qua activiteiten is het de eerste dag tamelijk rustig op het festival. In het festival paviljoen is er, in tegenstelling tot bijna alle andere dagen overdag weinig te beleven. De dag wordt echter wel, zoals voorgaande jaren, afgesloten met de talkshow. Vanaf 22.30 zal Matthijs van Nieuwkerk – net als voorgaande jaren – ons plezieren met interviews met acteurs, actrices en gasten op het festival. Morgen wordt o.a. De filmprijs van de Stad Utrecht uitgereikt en interviewt Van Nieuwkerk Gast van het Jaar Monic Hendrickx, en Marco Borsato. 

 

 

Een greep uit het programma van de dag:

 

Om 11:45 kunt u genieten van een film uit de oude doos: George Sluizer’s Spoorloos. In het kader van het “Moordprogramma” worden er 12 films vertoond, waarin iemand (of meerderen) vermoord worden. In het hoofdprogramma zullen de moordfilms Bloedbroeders, Moordwijven, Skin en TBS te zien zijn.

 

Wat succes heeft blijf, zo ook “De Keuze van…”. Dit jaar kozen enkele popartiesten hun favoriete film. Marco Borsato (die begin december zijn acteerdebuut zal maken in Jean van de Velde’s Wit Licht) koos voor Het Meisje met het Rode Haar, van regisseur Ben Verbong, iemand die al jaren werkt – en met succes – in Duitsland. Aansluitend van de filmvertoning praat Marco Borsato met cast en crew. De film begint om 19.30.

 

Om dezelfde tijd beleeft een nieuwe Nederlandse film zijn première: Linoleum, van regisseur Marcel Visbeen (Staatsgevaarlijk). Linoleum gaat over twee broers, die samen met hun vrouwen de uitvaart van hun overleden vader moeten regelen. In de bedrukte sfeer van vaders huis zijn ze gedwongen elkaar bekentenissen te doen.

 

Film van de Dag 

 

Shanghai Trance

 

Shanghai Trance is de tweede film van regisseur David Verbeek (die in 2004 met Beat zijn debuutfilm maakte) en meteen één van de meeste on-nederlandse films op het festival. Verbeek draaide de film in Shanghai, waar hij, nadat hij van de Filmacademie afstudeerde, een tijd woonde. Shanhai Trance vertelt het verhaal van de twintigers Xu Yu, Jenny en Zhang Yi die  ieder op hun eigen manier om gaan met de flow van de stad, maar niet zonder problemen. Dromer Xu Yu probeert tegen de stroom in te gaan, terwijl nachtvlinder Jenny er in mee wil gaan. De elegante Zang Yi ziet in dat meegaan met de flow van de stad niet altijd de beste manier is.

 

Vebeek liet zich inspireren door de Aziatische filmmakers Tsai Ming-liang en Hou Hsiao-hsien en dat is te merken. Shanghai Trance is een film voor mensen die nog durven te kijken. De film is niet overal even geslaagd, maar de poging is moedig. In ieder geval moedig genoeg om als Film van de Dag in de boeken te komen.

Reacties zijn gesloten.