Nederland heeft een lange traditie op het gebied van kwalitatief hoogwaardige jeugdproducties. Al vanaf de vijftiger jaren heeft de productie van jeugdfilms een belangrijke rol gespeeld in de vaderlandse speelfilmindustrie, elk decennium uitmondend in vele klassiekers. Vandaag selecteren we drie jeugdfilms uit het eerste decennium van de deze eeuw.
2000: Mariken
Net als in de voorgaande decennia hadden we ook nu de keuze uit een ruime hoeveelheid prima Nederlandse jeugdfilms. In 2000 debuteerde André van Duren, die onder meer in 1989 al de uitstekende ‘oorlogsfilm voor de jeugd’ Het Verhaal van Kees had gemaakt, in de bioscopen met Mariken, het Middeleeuwse verhaal van een jong en onschuldig meisje dat geïsoleerd opgroeide in het bos, maar op een dag terecht komt in de grote stad. De film, naar een in al haar subtiliteit meeslepend scenario van Kim van Kooten, wordt gedragen door een ontwapenende Laurien van den Broeck en werd vooral internationaal veelvuldig vertoond en bekroond.
2001: Minoes
Al in de jaren negentig legde producent Burny Bos zich toe op het verfilmen van het erfgoed van een van de populairste Nederlandse schrijfsters Annie M.G. Schmidt. In het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw zouden er nog vele volgen. Ook Vincent Bals Minoes is een verfilming van een Schmidt-boek. In Minoes zien we hoe de onhandige en te verlegen journalist Tibbe in aanraking komt met juffrouw Minoes. Zij blijkt met katten te kunnen praten en wordt Tibbe’s assistente. Naast het feit dat de film een groot (internationaal) succes was en een van de beste jeugdfilms uit eigen land is, gaat de film ook de geschiedenisboeken in als de film waarin Carice van Houten voor het eerst de harten van het Nederlandse bioscooppubliek stal. Als miauwende vrouw in groen mantelpakje werd ze net zo warm in de armen gesloten als de schattige échte katten uit het verhaal.
2006: Kruistocht in Spijkerbroek
Ben Sombogaart had al vele jeugdproducties op zijn naam staan toen hij in 2006 de Engelstalige internationale co-productie Kruistocht in Spijkerbroek presenteerde. Met een feilloos gevoel sfeer en kleine intermenselijke scènes maakte hij van de grootschalige miljoenenproductie een indrukwekkende film, die het legendarische boek van Thea Beckman – ondanks enkele verschillen – recht aan doet. Ondanks dat het een jeugdfilm betreft, blijft het rauwe karakter van de Middeleeuwen overeind, wat ook direct voor enkele aangrijpende sequenties zorgt. Kruistocht in Spijkerbroek is een meeslepende, oprechte en ontroerende film geworden.
Ten behoeve van verzamelaar van Nederlandse speelfilms.
‘Minoes’ en ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ zijn op dvd verschenen. Van ‘Mariken’ weet ik alleen dat de serie – een televisieserie n.a.v. de film – wel op dvd is verschenen. ”Mariken’ is in ieder geval op video uitgekomen.