web analytics

De drie … jeugdfilms uit de jaren ’90

Reacties zijn gesloten

Nederland heeft een lange traditie op het gebied van kwalitatief hoogwaardige jeugdproducties. Al vanaf de vijftiger jaren heeft de productie van jeugdfilms een belangrijke rol gespeeld in de vaderlandse speelfilmindustrie, elk decennium uitmondend in vele klassiekers. Vandaag selecteren we drie jeugdfilms uit de jaren negentig die, om uiteenlopende redenen, wat extra aandacht verdienen.

1992: Het Zakmes
Waren de jaren zeventig en tachtig (grotendeels) het decennium van Karst van der Meulen (Martijn & de Magiër, De Bende van Hiernaast), de jaren negentig mogen met een gerust hart worden toegeschreven aan Ben Sombogaart. Na zijn bioscoopdebuut in 1989 met Mijn Vader woont in Rio maakte hij in de jaren negentig definitief naam met onder andere Abeltje (1998), Mijn Franse Tante Gazeuse (1996) en … Het Zakmes. Deze levensechte jeugdfilm werd terecht alom geprezen en bekroond, want Het Zakmes behoort tot de beste Nederlandse films ooit. (GF)

1995: Lang Leve de Koningin
Humoristische en bont vormgegeven film over een meisje dat kennis maakt met schaken en er zo in op gaat dat ze in haar dromen het schaakspel tot leven ziet komen. Ze raakt bevriend met de koningin en vecht samen met haar tegen het zwarte leger. Zo lijken alle zorgen die ze op school en thuis heeft even van haar af te vallen. Aanstekelijke film met een enthousiaste cast, aangevoerd door guitig hoofdrolspelertje Tiba Tossijn en Monique van de Ven als Koningin. Let ook op de bijrol van Harry Piekema (die man van de Albert Heijn-reclames), hier te zien als Paard van het witte schaakleger. (FM)

1999: Kruimeltje
Naast Ben Sombogaart deed ook Maria Peters vanaf midden jaren negentig van zich spreken met enkele aanstekelijke (en vaak nostalgische) jeugdfilms. Na De Tasjesdief in 1996, verfilmde ze in 1999 het populaire jeugdboek ‘Kruimeltje’ van Chris van Abkoude. Met een budget van zo’n 5,2 miljoen gulden leverden Peters en haar crew een bewonderenswaardige prestatie. Het Rotterdam van de jaren twintig komt daadwerkelijk tot leven in dit even vlotte als hartverwarmende avontuur rond straatschoffie ‘Kruimeltje’, aanstekelijk gespeeld door een jonge Ruud Feltkamp. (GF)

2 gedachten over “De drie … jeugdfilms uit de jaren ’90

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    Alle drie beschreven jeugdfilms zijn op dvd verschenen. Van “Lang leve de Koningin” is ook een mini-serie op dvd uitgekomen.

    Ben Sombogaart is overigens ook de regisseur van de altijd wat onderbelicht gebleven film “De jongen die niet meer praatte” (1996), een in het Atlasgebergte in Marokko opgenomen jeugdfilm, die in februari 1996 in première is gegaan op het Kinderfilmfestspiele in Berlijn. Daar won de film de Unicef Award. De films is vanaf 31 oktober 1996 door de KRO en IKON uitgezonden als vijfdelige serie.

  2. Voor de volledigheid: de film “De jongen die niet meer praatte” is in 2012 in Nederland op dvd verschenen. De film was eerder onder de titel “The boy who stopped talking” op video verschenen (met Engelse ondertitels).

Reacties zijn gesloten.