web analytics

De drie … Romantische films

Reacties zijn gesloten


Vandaag gaan vele hartjes sneller kloppen, maakt de postbode overuren en zijn de rode rozen niet aan te slepen: Valentijnsdag staat weer voor de deur. Voor de eenzame thuisblijver selecteert NeerlandsFilmdoek alvast drie films waarin liefde, verliefdheid en/of romantiek een grote rol spelen.

De drie … romantische films

Turks Fruit (Paul Verhoeven, 1973)
In een lijstje van films waarin liefde en romantiek een grote rol spelen mag Paul Verhoevens Turks Fruit, de best bezochte Nederlandse film ooit, natuurlijk niet ontbreken. De intense verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers straalt een ongekende portie passie en levenslust uit, waarin de liefde tussen de losbandige Erik en de vrijgevochten Olga centraal staat. Het dynamische en zacht strelende camerawerk van De Bont, de gedetailleerde en grootse regie van Verhoeven, het aanstekelijke spel van zowel Hauer als Van de Ven en de onvergetelijke muziek van Rogier van Otterloo – Turks Fruit is met recht een mijlpaal in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Alles is Liefde (Joram Lürsen, 2007)
Vlot gemaakte, goed geschreven en dito gespeelde film van Joram Lürsen waarin zes koppels worstelen met de liefde. Michiel Romeyn is hilarisch als Sint met tegenzin, Van Houten aandoenlijk, aantrekkelijk en innemend als wanhopige Kiki. De prachtige dialogen en karakters van Van Kooten worden bijgestaan door een warm en sfeervol production design en mooie plaatjes. Zoals het een romantische komedie betaamt, staat een hoopvolle boodschap centraal waarin de Sint een belangrijke metaforische rol vervult: ‘Liefde is als Sinterklaas, je moet er in geloven, anders wordt het niks.’ En zo is het maar net.

Aanrijding in Moscou (Christophe van Rompaey, 2008)
Bam! Als een donderslag bij heldere hemel ontmoeten de directe Matty en de innemende Johnny elkaar in het Vlaamse dorpje Ledeberg, waar een plat, droogkomisch dialect het dagelijks leven opfleurt. Een vonkje slaat over, maar Matty doet er alles aan er geen grote vlam van te maken. Johnny – beter bekend als Johnny Camione l’Amoroso – denkt er het zijne van en blijft het proberen: “Weet je wa da ze in Italië zeggen? Ti amo!” – ‘En weet je wa da ze zeggen in Ledeberg? Kust mijn kloten!’. Debuterend regisseur Christophe van Rompaey maakte met Aanrijding in Moscou een gevoelige, komische en ontroerende film, die de kijker hoe dan ook voor zich wint. De climax van de film, waarin beide levens eindelijk weer een vlucht nemen, raakt je in de onderbuik. “Liefde is sterk en overwint veel, maar je weet nooit wat er een week later gebeurt,” aldus Van Rompaey. Hoe het ook zij: Ti amo!

 

Reacties zijn gesloten.