web analytics

De drie … voetbalfilms

Reacties zijn gesloten

De eerste reeks groepswedstrijden is inmiddels achter de rug. Over een uurtje of acht treedt het Nederlands elftal  voor haar tweede groepswedstrijd aan tegen Australië. Om de tijd door te komen selecteren we alvast drie Nederlandse voetbalfilms.

Voetbal in de Nederlandse film
Op wat documentaires over legendarische wedstrijden (The Other Final), toernooien en voetbalgrootheden als Cruijf (Johan Cruijf – En un Momento Dado) en Ajax (Daar hoorden zij Engelen zingen) na, is het aanbod karig. Zeker in de speelfilmproductie zijn er opvallend weinig films die over voetbal gaan, al is hier de laatste jaren verandering in gekomen.

Lees hier meer over voetbal in de Nederlandse film.

All Stars (1996)

Ongetwijfeld de leukste en beste film op voetbalgebied. Een groep vrienden speelt al sinds de jeugd elke zondag samen voor de amateurclub Swift Boys. Inmiddels zijn ze zo vaak gedegradeerd dat een winstpartij lonkt. Een bijzonder komische, warme en levensechte film waarin, onder regie van Jean van de Velde, de uitgebreide cast een ongekende chemie vertoont. Samen lachen, huilen, maar vooral samen schoppen en schelden. Het niveau van de film werd met de drie seizoenen tellende serie zowaar nog overtroffen. Het vervolg Old Stars mocht er eveneens best wezen. ‘Je bent een blinde homo, je moeder is een hoer, en eigenlijk ben je gewoon een vieze, kale oude nicht … ja!?’

De Zwarte Meteoor (2000)


Film over  de zwarte Zuid-Afrikaanse sterspeler Steve Mokone, die eind jaren vijftig naar Almelo trok om de harten van de Heracles-supporters te stelen. Mokone was hiermee de eerste buitenlandse prof in de Nederlandse voetbalwereld. Onder regie van good-old Guido Pieters doet de film hier en daar wat oubollig aan, maar past dit wonderwel in de magische jaren vijftig sfeer die de film weet op te roepen. En Mokone? Die scoorde aan de lopende band. Gebaseerd op het gelijknamige boek van sportjournalist en –verslaggever Tom Egbers.

Johan (2005)

Aardige speelfilm over de onfortuinlijke Johan (Michiel Huisman). Als laatste zoon in een voetbalgezin van 11 jongens, wordt hij vernoemd naar de grootste voetballer aller tijden. Een familieteam lijkt in de maak. Maar Johan wil helemaal niet voetballen, hij wil muziek maken. Hoewel de romance tussen Johan en zijn buurmeisje Evy (Caro Lenssen) centraal staat, wordt er genoeg gevoetbald in deze romantische feelgood-movie van Nicole van Kilsdonk. Enkele scènes werden zelfs opgenomen in de Amsterdam ArenA.

Een gedachte over “De drie … voetbalfilms

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    Alle drie besproken ‘voetbalfilms’ – All Stars, De zwarte meteor en Johan zijn op dvd uitgebracht en, voor zover bekend, nog steeds leverbaar. Van ‘All Stars’ is ook een deel 2 verschenen. Speelfilms, met een bioscooproulemant, waarin voetbal toch een belangrijke rol speelt, zijn verder, bijvoorbeeld, nog: “Don” en “In Oranje”.

Reacties zijn gesloten.