web analytics

De filmposter: 1934-1936

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. We starten in 1934, met de komst van de geluidsfilm. 

1934: Willem van Oranje
In 1934 – of eigenlijk 1933 – was er een heuse strijd gaande tussen het filmteam van Willem van Oranje en dat van De Jantjes. Wie zou de eer verkrijgen de eerste Nederlandse geluidsfilm van speelfilmlengte te hebben vervaardigd? Uiteindelijk viel op 4 januari 1934 Willem van Oranje deze eer ten deel. De film beleefde die dag haar feestelijke wereldpremière in het City-theater te Den Haag en was daar ‘van vrijdag 5 januari af’ voor het publiek te zien.

willemvanoranje

1935: De Kribbebijter
Waar filmposters tegenwoordig vaak bestaan uit shots uit de betreffende film of een foto van de (hoofd)cast, bestonden de affiches vroeger vaak nog uit handgemaakte afbeeldingen. Soms volledig verzonnen in sfeer van de film, soms ook bestaande uit de beeltenis van de hoofdrolspelers. Dit laatste was ook het geval bij de poster van de film De Kribbebijter uit 1935.

kribbebijter

1936: Klokslag Twaalf
Veel Nederlandse misdaadfilms zijn er niet gemaakt. In 1936 ondernam de Franse regisseur Léo Joannon een poging met Klokslag Twaalf. Hoewel, de film was niet meer dan een gelijktijdig gedraaide Nederlandstalige versie van het Franse Quand minuit Sonnera. Dit verschijnsel wordt multiple language films genoemd en was in die periode niet ongewoon. Ook deze poster bestaat uit een handgemaakte schildering en combineert de twee hoofdrolspeelsters met een visuele representatie van de filmtitel.

klokslagtwaalf