web analytics

De filmposter: 1937-1939

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week de periode 1937-1939.. 

1937: Pygmalion
Eén van de grote filmsterren van de vroege Nederlandse geluidsfilm was de actrice Lily Bouwmeester (1901-1993). Naar aanleiding van haar rol in Pygmalion kreeg ze een contract aangeboden door de Amerikaanse filmstudio Paramount Pictures, maar ze weigerde. Haar succesvolle en bejubelde carrière eindigde in 1940 na vier films abrupt toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Op onderstaande poster van de film Pygmalion werd ze middels een prachtig met de hand getekend portret echter mooi vereeuwigd.

posterpygmalion

1938: Veertig Jaren
Koningin Wilhelmina vierde in 1938 haar veertig-jarig jubileum. Reden voor de vaderlandse overheid om een speelfilm te laten vervaardigen waarin haar regeerperiode werd belicht. De opvallend abstracte poster heeft niet geheel onverwacht een nationalistisch karakter. De aankondiging “de nationale film” laat verder ook weinig aan de verbeelding over.

posterveertigjaren

1939: De Spooktrein
De mysterieuze komische thriller De Spooktrein valt als film zelf al op tussen de vroege Nederlandse geluidsfilms, ook de poster springt meteen in het oog. Het opvallende kleurgebruik doet direct denken aan filmaffiches voor Russische en Duitse avantgarde-films uit de jaren twintig en dertig en straalt passend de aparte sfeer van de film uit.

posterdespooktrein