web analytics

De filmposter: 1950-1955

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week selecteren we, omdat de filmindustrie op zijn gat lag gedurende en vlak na de Tweede Wereldoorlog, drie filmposters uit een wat langere periode; 1950-1955.

1950: De Dijk is Dicht
In opdracht van Polygoon-Profilti, van de bekende Polygoon-journaals, werd in 1950 de speelfilm De Dijk is Dicht geproduceerd. Net als in veel films van vlak na de Tweede  Wereldoorlog, speelde ook hier de nasleep ervan en de wederopbouw een belangrijke rol. De hoofdrol in de film werd gespeeld door twintiger Kees Brusse, die nauwelijks acteerervaring had. Alsof regisseur Anton Koolhaas in de toekomst kon kijken, beeldde hij Brusse echter pontificaal af op het filmaffiche, als zijnde een groot filmster. Net als bij de poster van Een Koninkrijk voor een Huis (1949), valt ook hier de zonneschijn op die opdoemt boven (en naast) het hoofd van het hoofdpersonage. ‘Het verleden ligt achter ons, de zon gaat weer schijnen,’ leek men de bioscoopbezoeker te willen vertellen.

dijkisdichtposter

1953: Sterren Stralen overal
Een opvallend abstracte poster is die van Sterren Stralen overal uit 1953. De film van Gerard Rutten verhaalt op luchtige wijze over de opkomende emigratie begin jaren vijftig. Op last van de producent werden er destijds diverse commerciële ingrepen gedaan, waaronder het invoegen van enkele bekende Nederlandse komieken. De titel en de poster kregen zo een dubbele lading. Niet alleen verwezen ze naar de sterren aan de hemel, maar ook aan die van het Nederlandse cabaret. De zwart-witte poster, opvallend genoeg absoluut geen toonbeeld van de commerciële pretenties van de producent, laat een zwarte nacht zien, waarbij witte sterren aan de hemel staan. In de tekst wordt vervolgens verwezen naar de sterren die in de film te zien zijn.

sterrenstralenoveralposter

1955: Sjors van de Rebellenclub
De Limburgse cineast Henk van der Linden maakte in een periode van zo’n veertig jaar ongeveer evenveel speelfilms, allemaal voor de jeugd. Hij verfilmde originele verhalen, maar greep ook vaak naar bekende strip- of boekhelden, zoals Billy Turf, Pietje Bell en Sjors & Sjimmie. In 1955 maakte hij Sjors van de Rebellenclub. Op de sobere, maar voor de striplezer herkenbare poster van de film staan de twee jeugdhelden, die door de jaren heen vaker van uiterlijke kenmerken zijn gewisseld, afgebeeld. 

sjorssjimmierebellenclubposter