web analytics

De filmposter: 1960-1962

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1960-1962.

1960: Faja Lobbi
Documentairemaker Herman van der Horst maakte furore met enkele korte documentaires over de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog en natuurfenomenen, waaronder Houen zo! en Prijs de Zee. In 1960 kwam zijn lange documentaire Faja Lobbi uit, over het binnenland van Suriname, sfeervol en prachtig gevangen in kleur. De poster is eveneens een kunstwerk op zich: een handschildering van een Surinaamse inboorling. Faja Lobbi won in 1960 de Gouden Beer in Berlijn.

posterfajalobbi

1961: Het Mes
Fons Rademakers was eind jaren vijftig, begin jaren zestig samen met Bert Haanstra de enige Nederlandse cineast die werkte aan een (relatief) continue stroom aan vaderlandse filmproducties. Met Het Mes maakte Rademakers zijn derde film in vier jaar tijd. Het sterke en oerdegelijke drama werd ten tijde van de release gepromoot middels een eenvoudige en sobere, maar treffende poster, waarop ‘het mes’ centraal staat. Op de achtergrond, in een felblauw contrast, zien we het hoofdpersonage richting het mes kijken, wat direct een onheilspellend gevoel oproept.

posterhetmes

1962: Rififi in Amsterdam
Dat de ‘misdaad-policier’ Rififi in Amsterdam een groot publiek aan moest spreken, wordt in één oogopslag duidelijk. Op het filmaffiche prijken prominent de hoofden van heel wat bekende Nederlanders, waaronder Rijk de Gooijer, Maxim Hamel en Willy Alberti. De toegevoegde ‘sterretjes’ en de oranje achtergrondkleur versterken vervolgens dit gevoel – je krijgt immers niet het idee naar een moeilijke, zware of artistieke film te gaan. Hoe lelijk ook, functioneel was de poster wel: Rififi was dan wel niet het onverdeelde kassucces dat men had gehoopt, maar de producent kwam uit de kosten.

rififiposter

Een gedachte over “De filmposter: 1960-1962

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    “Faya Lobbi” maakt deel uit van de Herman van der Horst dvd-box, die door Beeld en Geluid is uitgebracht. De film “Het Mes” is opgenomen in de dvdbox met het volledige werk van Fons Rademakers. En “Rififi in Amsterdam” is als dvd in de serie Nederlandse Filmklassiekers van het Filmmuseum uitgekomen.

Reacties zijn gesloten.