web analytics

De filmposter: 1972-1974

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1972-1974.

1972: De Inbreker
Rijk de Gooijer was begin jaren zeventig een van de bekendste Nederlandse film- en televisiesterren. Verwonderlijk is het dan ook niet dat de verder nogal standaard poster voor De Inbreker, een thriller van Frans Weisz, pronkt met zowel een afbeelding als de naam van de inmiddels overleden acteur. Ook andere grote namen worden apart vermeld op het affiche om de kijker warm te maken voor de film.

deinbrekerposter

1973: Op de Hollandse Toer
Dat Wim Sonneveld de grote ster was van Op de Hollandse Toer was aan alles te zien. Na Het Wonderlijke Leven van Willem Parel uit 1955 werd de tweede volledig op de cabaretier geschreven film Op de Hollandse Toer dan ook neergezet als ‘zijn’ product. Het affiche combineert de twee belangrijkste elementen van de film op eenvoudige wijze: zowel Sonneveld (grote naamsvermelding) als Nederland (rood, wit, blauw, oranje) staan centraal.

opdehollandsetoerposter

1974: Help! De Dokter verzuipt
Het affiche van de film Help! De Dokter verzuipt kent in grote lijnen hetzelfde uiterlijk als dat van de begeleidende filmeditie van het boek. Het zwarte oppervlak, met fel contrasterende (vrij lelijke) groene letters, kenmerkt beide publiciteits-uitingen. Op de filmposter wordt met name de naam van de schrijver van het boek gebruikt om het publiek naar de zalen te lokken. Begrijpelijk, want Toon Kortooms (en het boek zelf) waren bijzonder populair.

helpdedokterverzuiptposter

Een gedachte over “De filmposter: 1972-1974

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    Alle drie films in deze Posterreeks zijn op dvd verschenen. “De inbreker” in de serie Hollands Filmgoud, “Help de dokter verzuipt” in de reeks Hollands Glorie en tot slot “Op de Hollandse Toer” in de door het Filmmuseum uitgegeven “Nederlandse Filmklassiekers”

Reacties zijn gesloten.