web analytics

De Keuze van: Peter Heerschop – Abel

Reacties zijn gesloten

Net als de voorgaande jaren is ook dit jaar aan een aantal bekende Nederlanders gevraagd hun favoriete Nederlandse film aan het publiek te presenteren. Dit jaar koos de directie van het festival – met het oog op de speciale aandacht die er aan komedie wordt besteed – om zes cabaretiers hun keuze te laten verantwoorden en presenteren. Morgen is het de beurt aan Peter Heerschop, die zijn oog liet vallen op Van Warmerdams debuutfilm Abel (1986).

 

Peter Heerschop, geboren in 1960, is naast cabaretier ook bekend als acteur, schrijver en televisieprogrammamaker. Zo speelde hij de rol van leraar in de komische multicultifilm Shouf Shouf Habibi! en was hij te zien in de televisieserie De Familie van der Ploeg. Verder schreef hij onder andere voor de programma’s Kopspijkers en Dit was het nieuws. Zijn favoriete Nederlandse film betreft zonder enige twijfel Abel van Alex van Warmerdam.

 

 

Abel (1986)
In 1986 verraste Alex van Warmerdam de Nederlandse (en internationale) filmwereld met zijn regiedebuut Abel, waar hij zelf ook de hoofdrol in vertolkte. Voorheen stond hij vooral op toneel met zijn theatergroep Orkater. In een geheel eigen universum portretteert Van Warmerdam Abel, een 31-jarige jongeman die niet los wil komen van zijn ouderlijk huis. Vliegen doorknippen en het lezen van allerlei boeken vol nutteloze wetenswaardigheden: zijn vader kan het allemaal niet meer aanzien en wil hem zo snel mogelijk het huis uit hebben. Uiteindelijk gebeurt dit ook, maar niet op de manier die zijn vader gehoopt had.

 

De film werd een onverwacht groot bioscoopsucces – er werden meer dan 400.000 kaartjes verkocht – en wist drie prijzen in de wacht te slepen op het Nederlands Film Festival.

 

Peter Heerschop over Abel: “Ik heb de film lang geleden gezien, in die tijd in Tuschinskie. Het was voor het eerst dat een lach in een filmtheater even hard klonk als in een gewoon theater. Ik ben zelf groot fan van Orkater en wilde zelf in die tijd graag dingen in deze stijl maken. Zij, Orkater, deden dit … en dan beter. Abel is een van de weinige films waar ik nog steeds om moet lachen als ik eraan denk. Steengoed!”

 

De keuze van Peter Heerschop: Abel
01-10, 19.30 uur, Rembrandt 2

Reacties zijn gesloten.