web analytics

De Keuze van: Viggo Waas- Wilde Mossels

Reacties zijn gesloten

Net als de voorgaande jaren is ook dit jaar aan een aantal bekende Nederlanders gevraagd hun favoriete Nederlandse film aan het publiek te presenteren. Dit jaar koos de directie van het festival – met het oog op de speciale aandacht die er aan komedie wordt besteed – om zes cabaretiers hun keuze te laten verantwoorden en presenteren. Vanavond is het de beurt aan Viggo Waas, die zijn oog liet vallen op Wilde Mossels van Erik de Bruyn.

 

Viggo Waas werd vooral bekend door zijn wekelijkse optredens in het succesvolle VARA programma Kopspijkers, waar hij in de periode 1998-2005 in de huid kroop van diverse bekende Nederlanders. Zijn imitatie van Johan Cruijf zal bij velen in het geheugen gegrift staan. Sinds 1987 maakt hij samen met onder andere Peter Heerschop en Joep van Deudekom onder de naam NUHR. Waas is echter niet alleen in het theater of televisieshows te zien. Zo heel af en toe duikt hij ook op in een film. In 1999 was hij te zien in Lef en drie jaar later in de korte film De Sluikrups. Zijn favoriete film van eigen bodem betreft Wilde Mossels, van Erik de Bruyn.

 

 

Wilde Mossels (2001)
Wilde Mossels vertelt het verhaal van Leen, Daan en Jacob die proberen invulling te geven aan hun bestaan in een klein Zeeuws dorp. Terwijl Daan zijn toekomst in het dorp ziet en Jacob zijn zinnen zet op studeren, probeert Leen zich op een andere manier te ontworstelen aan zijn beklemmende bestaan. Visioenen over een leven in Ierland, motorrijden, muziek en wilde feesten bieden tijdelijke bevrediging, maar geen uitkomst.

 

De film staat vandaag de dag bekend als een film die exemplarisch is voor ‘de nieuwe Nederlandse film’, waarin dynamiek, kracht en energie centraal staan. Films die een verhaal vertellen over Nederland zelf en het Nederlandse landschap en vaderlandse locaties een belangrijke rol laten vervullen. Ook Van God Los en De Poolse Bruid zijn voorbeelden van dit soort films. De Bruyn schetst in zijn film ook een ruig en energiek beeld van de Zeeuwse jeugd en geeft het Zeeuwse landschap een surrealistische aanblik mee. Waas prijst vooral het verhaal en de acteerprestaties: “Ik vond het een erg goede film. Een goed beeld van het leven van jongeren in Zeeland en vooral ook goed geacteerd. Dat zie je ook niet altijd meer in Nederland. Kortom, ik was aangenaam verrast toen ik de film zag.” Vanavond presenteert hij zijn keuze en gaat hij na de vertoning in debat met publiek en makers. Mis het niet!

 

De keuze van Viggo Waas: Wilde Mossels
30-09, 19.30 uur, Rembrandt 2

Reacties zijn gesloten.