web analytics

'De muziek van Jack Wouterse'

Reacties zijn gesloten

Jack Wouterse is dit jaar hoofdgast op het Nederlands Film Festival. Zijn oeuvre telt nu al meer negentig film- en televisieproducties en het einde is nog lang niet in zicht. Een weinig belichtte factor binnen al die producties is de kracht van de door een componist geschreven score. Voor De Onfatsoenlijke Vrouw, waarin Wouterse zijn allereerste rolletje speelde, componeerde niemand minder dan de Italiaanse componist Nicola Piovani de muziek. Binnenkort zal hij te zien zijn in De vliegenierster van Kazbek waarvoor de originele muziek is geschreven door Giorgi Tsintsadze. Deze componist verzorgde eerder al onder andere de muziek voor Magonia waarin de acteur ook te zien was. NeerlandsFilmdoek stelde een top 4 samen van de beste originele filmmuziek geschreven door verschillende componisten voor een film met de acteur.

4. Alex Heffes – Vet Hard
De acteur speelt een heerlijk ongenuanceerd karakter in een film vol cartoonesk geweld. De muziek van de Brit Alex Heffes sluit perfect aan bij de aaneenschakeling van actiescènes en gekke situaties. Om te beginnen maakt de componist op humoristische manier gebruik van de melodie van George’s Bakers’ Una Paoloma Blanca als een motief voor de score. De score bevat veel drukke, ritmische actiemomenten met plaats voor onder andere aantrekkelijke funky ritmes, bongo’s, swingende big band, elektrische bas gitaar en een opzwepend orkest. Ook is er een leuk thema verzonnen voor een van de hoofdkarakters wat door een mandoline wordt uitgevoerd. Het is behoorlijk diverse muziek die met een flinke knipoog is geschreven.

3. Peter Vermeersch – Minoes
Terwijl de acteur schitterde als de burgemeester Van Weezel, componeerde de Belgische componist Peter Vermeersch een plezierige score. Hij schreef de muziek voor zijn Flat Earth Society formatie en een strijkkwartet. Het resultaat was een ouderwetse jazzy, big band score. De componist schroomde niet om de bekende mickeymousing techniek te gebruiken; het muzikaal volgen van bewegingen op het scherm. Dit is bijvoorbeeld merkbaar aan de lichte drumtikjes die het getrippel en getrappel van de poezen nabootsen.

2. Fons Merkies – Met Grote Blijdschap
De film met de beste rol van Wouterse tot op heden. Merkies heeft vele malen zijn films voorzien van originele score, waaronder Suzy Q en Pluk van de Petteflet. Zijn debuut als componist maakte hij met de film Eenmaal geslagen nooit meer bewogen, waarin de acteur ook was te zien. Nimmer leverde de componist zo’n goed werk als voor Met Grote Blijdschap. Een thema kent de muziek niet, maar wel indringende sound design achtige taferelen. De natuurlijke omgevingsgeluiden en score vloeien naadloos in elkaar over. De vele aparte geluiden ondersteunen het lugubere drama enorm goed. In de film is ook een rol weggelegd voor de vrouw van Merkies, Camilla Siegertsz, die toentertijd zwanger was.

1. Vincent van Warmerdam – De Noorderlingen
In de tweede rol uit zijn carriere kreeg Wouterse meteen een van de hoofdrollen te pakken in een absurdistische film. Vincent van Warmerdam componeerde de onvergetelijke score die tot op heden een van de meest interessante is uit de Nederlands filmgeschiedenis. De componist koos voor een score met een niet helemaal zuiver spelende banjo, die zó perfect dat dorpse en humoristische gevoel voor de bewoners van die straat verwoordt.

Cd-uitgaven
Van de vele films en (mini)series waarin Jack Wouterse een grote al dan niet kleine rol speelde zijn een fink aantal muziek cd’s uitgegeven. Een overzicht:

Alex Heffes – Vet Hard download only (Moviescore Media)
Bob Zimmerman – Snapshots CD (Pentatone)
Henny Vrienten – Kruimeltje CD (Fanfare)
Henny Vrienten – Pietje Bell CD (Fanfare)
Henny Vrienten – Pietje Bell II: De Jacht op de Tsarenkroon CD (Fanfare)
Jurre Haanstra – Wij Alexander CD (Simba)
Ozark Henry – Kruistocht in Spijkerbroek CD (BMG)
Paul M. van Brugge – Lang Leve de Koningin CD (Bonnet)
Peter Vermeersch – Minoes CD (Zonk)
Rainer Hensel – Baby Blue CD (Promo)
Ronald Schilperoort – De Schippers van de Kameleon CD (EMI)
Ronald Schilperoort – Kameleon 2 CD * 4 score tracks (extra schijfje bij de dvd)
Ronald Schilperoort – De Scheepsjongen van de Bontekoe CD *2 score tracks (extra schijfje bij de dvd)
’t Schaep met de 5 Pooten soundtrack CD (Bridge)
Theo Nijland – Op Afbetaling CD (VPRO)
Vincent van Warmerdam – De Noorderlingen / Abel CD (Indisc)
Vincent van Warmerdam – De Noorderlingen / Abel / De Jurk CD (Starling)
Vincent van Warmerdam – De Noorderlingen LP (Indisc)
Vincent van Warmerdam – Track van De Noorderlingen en Abel op ‘’The Alphabet of Dutch Filmmusic’’ CD (Cinemusica)

Reacties zijn gesloten.