Ongetwijfeld een van de spectaculairste actiescènes in de Nederlandse filmgeschiedenis is de speedboot-achtervolging in Dick Maas’ Amsterdamned (1988). De scène is een geïnspireerd op een gelijksoortige achtervolging door de Amsterdamse grachten in de vermakelijke actiefilm Puppet on a Chain (1971).
Lang leve internet
Op internet circuleert nu een filmpje waarin beelden van de stuntscène uit Puppet on a Chain te zien zijn. Ook de achtervolging in Amsterdamned is terug te vinden, al is de beeldkwaliteit niet al te best. Signaleer hieronder zelf de opvallende overeenkomsten tussen beide scènes, die beide een heerlijk tijdsdocument zijn.
Puppet on a Chain
In 1971 verscheen Geoffrey Reeves Puppet on a Chain, gebaseerd op de gelijknamige populaire thriller van schrijver Alistair MacLean. In de film reist Interpol-agent Paul Sherman naar Amsterdam om een bende op te sporen die zich met de smokkel van heroïne bezighoudt. De zoektocht brengt ze naar elke uithoek van Amsterdam. Een van de hoogtepunten in de vlotte en goed gemaakte actiefilm betreft de bovenstaande speedboot-achtervolging. De Amsterdamse binnenstad wordt vanaf ongeveer 3 minuten bereikt.
Amsterdamned
Dick Maas maakte in 1988 een thriller die niet zou misstaan in Hollywood. Huub Stapel speelt politieagent Eric Visser, die op zoek gaat naar een mysterieuze moordenaar. Zoals we van Maas gewend zijn trekt hij alle registers open en trakteert hij de kijker op bijzonder veel spektakel, maar ook hier vormt de befaamde speedboot-achtervolging het hoogtepunt. Zeventien jaar na Geoffrey Reeves maakte Maas met zijn crew de grachten van Amsterdam opnieuw onveilig.
Zelfs de kleur van de boot is het zelfde; geel voor de good buy en zwart voor de bad guy …
Nouja, Amsterdam..in de film dan. Ik geloof dat er ook deel in Utrecht is opgenomen en die scene in het riool is zelfs in de studio gedaan bij gebrek aan zo’n riool in Nederland.
Maar het idee dat word gewekt is prachtig.
Haha, dit wist ik niet. Is Puppet on a Chain ergens te zien?
Er is gewoon een Nederlandse dvd te krijgen!
Stond tot voor kort ook in zijn geheel op Youtube, heb hem daar vorige week toevallig nog op bekeken :p
Over “Amsterdamned” is bij Loeb een boek verschenen, met een voorwoord van de toenmalige burgemeester Ed van thijn.. Het boek is zeer rijk geïllustreerd en verhaalt over de stad Amsterdam, de film en de makers ervan. De ‘speedbootrace’ is gefilmd in Amsterdam. In een van de scenes treedt Bert Haanstra op. Hij dirigeert een fanfare-orkest in een boot. In een hele korte scene is de schrijver Simon Carmiggelt, zittend op een terras met uitzicht op de grachten, te zien. Een foto van deze scene staat op de omslag van diens posthuum verschenen bundel “De kuise drinker”
De speedbootscene heeft zelfs een Amerikaanse krant gehaald (“When there’s a stunt, there’s a way”). De boot werd overigens gevaren door de stuntman Nick Gillard. In totaal zijn vier boten gebruikt, twee zwaardere en twee lichtere.
Nog een kleine correctie. De speedbootrace is, uiteraard, in Amsterdam opgenomen, maar ook deels in Utrecht. Als de boot in Amsterdam aan de gracht de brug over vliegt komt hij weer in Utrecht in een gracht te water. Een kniesoor die daar op let.
Iets soortgelijks is te zien in de film “De stilte rondom Christina M.”. Een rechtbankscene is opgenomen in de (toenmalige) rechtbank in Haarlem. Als de zitting voorbij is zien wij enkele spelers staan voor het Paleis van Justitie. Niet in Haarlem, maar aan de Prinsengracht in Amsterdam. Ook een kniesoor die daar op let.
Bij wijze van PS:
ER is nog een mooie film van René van Nie over Amsterdam. Die heet “Amsterdam vanaf het water gezien”. Twee jaar heeft Van Nie met zijn boot door de Amsterdamse grachten en wateren gevaren en filmde de vele facetten van deze bruisende metropool. Van Nie combineert het roemruchte verleden met de dynamische polsslag van vandaag in een realistisch poëtische ode aan de mooiste stad van de wereld, zoals iedere Amsterdammer trots beweert (Bron: tekst omslag video). De video van deze film is uitgekomen bij Video Koop Center.en duurt 58 minuten. Er is zowel een Nederlandse als een Internationale Versie van.