web analytics

Dichters aan het woord op NFF 2009

Reacties zijn gesloten

‘De keuze van …’ is al een aantal jaren een vast onderdeel van het Nederlands Film Festival. Dit jaar gaan acht dichters hun favoriete film presenteren aan het publiek en na afloop van de vertoning met de aanwezige makers in discussie. Speciaal voor dit programma schrijven de dichters ook een gedicht.

Voor de eerste paar edities van ‘De keuze van …’ koos het NFF steeds één persoon met een bijzondere band met de Nederlandse film om zijn of haar favoriete films te presenteren. Zo hebben Peter van Bueren (2002), Ronald Giphart (2003), Theo Maassen (2004) en Loes Luca (2005) hun favoriete films al laten zien.

Vanaf 2006 koos het NFF een beroepsgroep in plaats van één persoon. In het kader van de naderende Tweede Kamer verkiezingen kwamen er in dat jaar acht lijsttrekkers aan het woord. In 2007 mochten acht cabaretiers het stokje overnemen. Het meest memorabele moment van het keuzeprogramma in dat jaar was wel het beleven van de film op de manier zoals Vincent Bijlo de film ‘ziet’. Bij de ingang van de bioscoop werden maskers uitgedeeld om de film Familie (Willem van de Sande Bakhuyzen) net als Bijlo alleen te kunnen hóren in plaats van ook te zien. In 2008 werden Nederlandse muzikanten die zelf ook in meer of mindere mate met film werken gevraagd, wat vertoningen opleverde van vergeten films als Rigor Mortis (Dick Maas) en De Komst van Joachim Stiller (Harry Kümel).

Dat er dit jaar niet per definitie alleen maar poëtische films in ‘De keuze van …’ zitten, bewijst de keuze van Ingmar Heytze, die met veel trots de horrorfilm SL8N8 (Frank van Geloven/Edwin Visser) zal presenteren. Ook Spetters (Paul Verhoeven), de keuze van Ruben van Gogh, vergt misschien enige toelichting, welke hij ongetwijfeld na afloop van de vertoning zal geven.

Opmerkelijk is het feit dat er twee films van Jos Stelling in het programma zitten, De Illusionist (de keuze van Mark Boog) en De Vliegende Hollander (de keuze van Ramsey Nasr). De Illusionist was al eens door Peter van Bueren gekozen, en ook De Noorderlingen (nu Joke van Leeuwen, in 2005 Loes Luca) en Karakter (nu Benno Barnard, in 2006 André Rouvoet) komen om de zoveel jaren weer terug. Sommige films zijn nu eenmaal beroepsgroepoverschrijdend. Het levert hoe dan ook elk jaar weer een divers programma op.

Reacties zijn gesloten.