web analytics

De drie … Sinterklaasfilms

Reacties zijn gesloten

De laatste jaren worden we overspoeld met Sinterklaasfilms. Waar onze filmmakers het bestaan van de Goedheiligman lange tijd leken te ontkennen, worden er sinds ongeveer 2005 jaarlijks, naast vele series, wel één of twee bioscoopfilms over de Sint vervaardigd. NeerlandsFilmdoek selecteerde drie Sinterklaasfilms voor verschillende doelgroepen. 

sintposter

Voor de kids: Het Paard van Sinterklaas (2005, Mischa Kamp)
Warme en aandoenlijke film over Winky Wong. Het Chinese meisje is nog niet zo lang in Nederland en moet wennen aan alle Oer-Hollandse taferelen. Van Sinterklaas krijgt ze het liefst een paard. Het Paard van Sinterklaas behoort, samen met onder andere Het Zakmes en Lang Leve de Koningin tot een van de beste jeugdfilms ooit en straalt een ongekende warmte en liefde uit.

Voor de romantici: Alles is Liefde (2007, Joram Lürsen)
Hoewel Sinterklaas zelf beduidend nors is, zijn er weinig films zo warm en ontroerend als Alles is Liefde. Kim van Kooten schreef een knap script met een mooie balans tussen luchtig en zwaar drama. De ontroerende en komische karakters en dialogen vliegen je om de oren en de Sint speelt in het verhaal, in de persoon van Michiel Romeyn, een fijne hoofdrol. Centraal staat een boodschap waarin onze kindervriend een belangrijke metaforische rol vervult: ‘Liefde is als Sinterklaas, je moet er in geloven, anders wordt het niks.’ En zo is het maar net.

Voor pubers en horror-fanaten: Sint (2010, Dick Maas)
Sinterklaas is dit keer geen kindervriend, maar een bloeddorstige goedheiligman die de besneeuwde straten van Amsterdam onveilig maakt. Vooruitstrevende digitale technieken zorgden voor een memorabele achtervolgingsscène over de Amsterdamse daken. De film zakt naar het einde ietwat in, maar zorgt ongetwijfeld voor een avondje spanning en vermaak.