web analytics

DVD-presentatie De Brug & Wij Alexander

Reacties zijn gesloten

Afgelopen woensdag werden in de Schreierstoren te Amsterdam de eerste exemplaren uitgereikt van de dvd-boxen van de succesvolle Nederlandse dramaseries De Brug en Wij Alexander, beide geregisseerd door Rimko Haanstra en geproduceerd door de KRO. De belangstelling van betrokkenen van weleer was groot: onder meer Marc Klein Essink, Lou Landré, Hugo Haenen, Carine Crutzen en Jacques Commandeur waren bij de feestelijke aangelegenheid aanwezig.

Populair
De afgelopen jaren werd de KRO veelvuldig bestookt met fanmail, met daarin de vraag of de serie De Brug (1990) of Wij Alexander (1998) niet in de planning stond voor een dvd-release. Beide series trokken bij de eerste uitzendingen een miljoenenpubliek. De omroep verkocht de fans lange tijd een steevast ‘nee’, tot begin dit jaar: beide series zouden door distributeur Just Entertainment in het najaar op dvd worden uitgebracht. De officiële releasedatum betreft 9 november, maar beide boxen zijn nu al exclusief verkrijgbaar bij Blokker en de webwinkel van de KRO.

De Brug
De Brug vertelt het dramatische verhaal van een klein dorp in Noord-Brabant, vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. De aanleg van een nieuwe brug over de Maas vlakbij het dorp genereert een conflict bij de bevolking: de verbinding met de moderne wereld kent zijn felle voor- en tegenstanders. Als de oorlog dan ook nog akelig dichtbij lijkt te komen, ontstaat bij een aantal bewoners het besef dat de Duitsers bij een inval zeker gebruik zullen maken van de zo strategisch gelegen brug.

Het succes van de serie kwam voor de regisseur als een kleine verrassing. Natuurlijk hoopte men op dergelijke kijkcijfers – miljoenen mensen zaten aan de buis gekluisterd – maar of dat ook daadwerkelijk zou gebeuren was nog maar de vraag. In tegenstelling tot veel televisieseries van die tijd, heeft men geprobeerd De Brug te laten ogen als een speelfilm, ‘maar dan op televisie.’

Voor het scenario van deze filmisch ogende intrige-thriller tekende Tomas Ross, die eveneens tekende voor het scenario van onder andere 06/05 en Bella Bettien. De muziek werd verzorgd door Jurre Haanstra, die recentelijk nog Kruistocht in Spijkerbroek van een meeslepende score voorzag. Regisseur Haanstra heeft goede herinneringen aan de serie: in zijn inleidende praatje wordt veelvuldig de gezellige sfeer op de set naar boven gehaald, waarbij hij op veel bijval van de aanwezige acteurs kan rekenen.

Eerste exemplaar
In het knusse café in de Schreierstoren, waar eveneens een gezellige en gemoedelijke sfeer heerste, werd vervolgens overgegaan tot het uitreiken van de eerste exemplaren van de dvd’s. Marc Klein Essink nam samen met producent Tom Burghard het eerste exemplaar van de serie in ontvangst.

Na het grote succes van De Brug besloot het trio Haanstra (regie), Ross (scenario) en de KRO (productie) de handen weer ineen te slaan om te werken aan een nieuw product, met als resultaat Wij Alexander. Vrijwel geheel gedraaid op locatie – in Nederland, België, Tsjechië, Frankrijk en Duitsland (met scènes in Parijs en Berlijn) – was deze productie zowel qua allure als qua kosten een on-Nederlandse en ambitieuze onderneming. De kritieken verhaalden over een serie met ‘ BBC-allure’. De muziek werd wederom verzorgd door Jurre Haanstra.

Wij Alexander
Wij Alexander is gebaseerd op het verhaal van de derde zoon van Koning Willem III en Sophie van Würremberg. Volgens de geschiedenisboeken had deze Alexander maar een kort leven; van 1851 tot 1884. Groot is dan ook de verbazing van de student psychiatrie Jan Giltay (Hugo Haenen) als hij in 1909 in een kliniek kennismaakt met een zekere patiënt nummer 4 (Jacques Commandeur), die beweert dat hij prins Alexander is. Hij gaat op onderzoek uit, maar dit blijft niet zonder gevolgen.

In een tijd waarin het succes van dramaseries niet meer zo vanzelfsprekend en groot was als in de jaren en decennia ervoor, waren de ongeveer een miljoen kijkers per week die afstemden op Wij Alexander een grote verrassing voor de KRO en Haanstra. De gemiddelde waardering van de kijkers betrof een ruime 7,5. Voor de buitenopnamen van de serie – met veel steegjes en hoge gevelgebouwen – week men met name uit naar Tsjechië. De regisseur herinnert zich hoe gedetailleerd en duur de kostuums van de serie waren. Zo duur zelfs, dat de KRO een deal maakte met de Engelse fabrikant om ze na gebruik weer terug te verkopen aan de fabrikant. ‘Ik stond dan ook even gek te kijken toen ik tijdens het kijken van Titanic opeens onze kostuums voorbij zag komen’, vertelt Haanstra met een grote lach op zijn gezicht.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van de dvd-box van Wij Alexander werd uitgereikt aan Hugo Haenen en Jacques Commandeur.

De series, geproduceerd door de KRO, zijn op dvd uitgebracht door Just Entertainment, die in het verleden ook verantwoordelijk was voor de releases van klassiekers als Zwarte Sneeuw, De Zevensprong en Thomas & Senior.

8 gedachten over “DVD-presentatie De Brug & Wij Alexander

 1. Maandag gelijk naar Blokker gegaan, deze week kijken.
  Van de drie bovenztaande series vond ik ‘Zwarte Sneeuw’ de beste.

 2. Omdat er nog geen recensie, dan maar hier.

  Deze avond “Wij Alexander” in een tour uitgekeken,top serie, krijgt van mij **** in een woord, geweldig.

 3. eindelijk de 2 beste nederlandse series op dvd.

  teon werd er tenminste nog geld voor uitgetrokken om iets fatsoenlijks op tv te brengen.

  emo tv van tegenwoordig , daar knap ik op af.

 4. fantastische series. maar ik wacht ook nog steeds met smacht op seizoen 3 van pleidooi.

 5. Beste Marjon,

  Misschien niet erg handig, maar het derde seizoen van Pleidooi is wel op dvd verkrijgbaar in een box met alledrie de seizoenen samen.

  De box is onder andere te koop (geweest) bij de Bijenkort en Van Leest. Prijs rond de 40 euro.

  Los is het derde seizoen helaas (nog) niet uitgebracht en staat deze voorlopig ook niet in de planning. Mocht dit veranderen dan zul je de release aan kunnen treffen in onze dvd-releaselijst.

  Groeten,

  de redactie

 6. Ik heb inmiddels ze allebei gekocht, zowel de Brug als Wij, Alexander. Beide serie’s krijgen van mij een 10. Prachtige TV. Bovendien erg opmerkelijk dat beide serie’s van de KRO zijn.

 7. Geweldige serie, De Brug. Heel veel sfeer, goede muziek, spannend, grappig. Aanrader!
  Wij Alexander leunde wel heel erg op het succes van De Brug: weer een jonge dokter die met zijn kersverse bruid in een nieuw pand en een nieuwe baan terecht komt. En een stuk langdradiger, gelukkig wel weer met mooie muziek van Jurre Haanstra.

Reacties zijn gesloten.