Vorig jaar werd de telefilm De Punt met ruim 800.000 kijkers de best bekeken telefilm ooit. Sinds de lancering van de reeks in 1999 wist een telefilm nimmer zoveel kijkers te trekken. De film, over de treinkaping bij De Punt in 1977, is binnenkort verkrijgbaar op DVD.
Telefilm
Telefilms zijn Nederlandse speelfilms speciaal gemaakt voor televisie, die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s. De coproducties van onafhankelijke filmproducenten en de publieke omroep krijgen financiële steun van het Stimuleringsfonds, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Cobofonds. Sinds de start in 1998 zijn 63 Telefilms geproduceerd of uitgezonden. De laatste jaren krijgen telefilms steeds vaker een release in de bioscoop, naast de vaste vertoning op televisie. Onder andere Cloaca, Bolletjes Blues, Het Schnitzelparadijs, TBS en Stella’s Oorlog zagen het levenslicht op het witte doek.
Het doel van het project was de samenwerking tussen de filmsector en de omroepen een nieuwe impuls te geven. Hierdoor moesten ook de promotie en het imago van dramaproducties van eigen bodem bij het Nederlandse publiek worden verbeterd. Inmiddels zijn Telefilms een begrip geworden. Jaarlijks worden er, op enkele uitzonderingen na, zes films afgeleverd. Onder andere Suzy Q (1999), Storm in mijn hoofd (2001), Tussenland (2002), Familie (2002), Cloaca (2003), BlueBird (2004), Off Screen (2005), De Uitverkorene (2006), Escort (2006), Het Schnitzelparadijs (2007) en TBS (2008) hebben binnen- en buitenlandse filmprijzen gewonnen.
Hanro Smitsman en de telefilm
Hanro Smitsman (1967) studeerde in 2000 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Zijn eindexamenfilm Ahmed werd genomineerd voor de Studenten Oscar. Zijn korte film Raak won een Gouden Beer in Berlijn. Met De Punt (2009) maakte de regisseur zijn tweede telefilm in twee jaar tijd. Een jaar eerder maakte hij met de telefilm Skin, bekroond met een Gouden Kalf voor beste acteur (Robert de Hoog), zijn speelfilmdebuut. Dit jaar komt Smitsman met de telefilm De laatste Reis van Meneer van Leeuwen, een familiedrama over de ruzie tussen twee broers op de verlaten boerderij van hun dementerende vader.
De treinkaping bij De Punt
In de tweede helft van de jaren zeventig werd Nederland opgeschrikt door een tweetal treinkapingen door Molukse jongeren. Eind 1975 werd gedurende twaalf dagen een trein gekaapt bij het plaatsje Wijster, anderhalf jaar later was het ter hoogte van De Punt raak. In totaal verloren elf mensen het leven. Regisseuse Paula van der Oest maakte vorig jaar onder de titel Wijster een film over de eerste kaping, De Punt gaat (logischerwijs) over de tweede.
Smitsman: “Ik werd benaderd door de producenten, die in eerste instantie een serie over de toenmalige situatie van Molukkers in Nederland wilden maken. Toen men hoorde dat Wijster gemaakt werd, zijn de plannen herschreven. We hebben gewoon onze eigen film gemaakt. Ik heb Wijster wel gekeken om te kijken welke praktische problemen je tegen kon komen. De treinkaping zelf zie ik eigenlijk meer als een arena. Wijster gaat over een vader-dochter relatie, De Punt over schuld en onschuld. Verloren onschuld.”
De kaping, die op 23 mei 1977 begon en twintig dagen duurde, kostte twee gegijzelden en zes kapers het leven.
De Punt
De Punt vertelt het verhaal van de treinkaping bij De Punt in 1977 deels vanuit het heden – waarin betrokkenen van destijds in een televisie-uitzending terugkijken op de gebeurtenissen van weleer – en deels door middel van flashbacks. Hierbij wordt niet alleen het perspectief van de kapers belicht, maar ook dat van enkele gegijzelden en de Nederlandse regering. “Het is altijd de insteek van de EO geweest om vanuit het heden terug te kijken,” vertelt de regisseur. “Hierbij heb ik steeds de zwaarte in het verleden proberen te leggen. Wat eromheen gebeurt is belangrijker dan de scènes in de televisiestudio zelf. Eén van de zogenaamde terroristen, Noor, is de enige vrouwelijke terrorist ooit in Nederland. Maar zij hoorde daar helemaal niet. Ze werd door allerlei externe factoren, waaronder de pijn die ze krijgt door de houding van haar vader, in die richting geduwd. Alleen al die verhaallijn is erg interessant. Ik zou best eens een echte bioscoopfilm over deze hele kwestie willen maken.”
DVD details De Punt
Op 23 mei 1977 werd bij De Punt een trein gekaapt door 9 jonge Molukkers. De kaping hield miljoenen Nederlanders wekenlang in zijn greep. In de vroege ochtend van 11 juni werd de kaping met geweld beëindigd. Zes kapers en twee passagiers kwamen daarbij om het leven. Meer dan 30 jaar later besluit een omroep een programma te maken met vijf mensen die nauw bij de kaping betrokken waren. Uitgangspunt is de enige vrouwelijke kaper: Noor. Zij heeft de kaping niet overleefd en ging de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke terrorist op Nederlandse bodem. De uitnodiging om mee te doen aan het programma maakt diep weggestopte emoties en herinneringen bij de betrokkenen los.
Speelduur
ca. 82 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
11 mei 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Trailer