web analytics

Festival-anekdote #3: Van Warmerdam vs Verhoeven

Reacties zijn gesloten

Het Nederlands Film Festival lijkt altijd een oase van rust. Zelden gebeurt er eens iets opzienbarends. Wie goed in de archieven graaft, komt echter her en der iets spraakmakende tegen. Vandaag gaan we terug naar 2006, toen Alex van Warmerdam zijn licht liet schijnen over Paul Verhoevens Zwartboek.

Zwartboek
In meerdere opzichten was 2006 het jaar van regisseur Paul Verhoeven. Na een afwezigheid van ruim twintig jaar maakte hij met Zwartboek zijn eerste Nederlandse film sinds De Vierde Man (1981). Niet alleen regisseerde hij hiermee de duurste Nederlandse film ooit, ook maakte hij een wereldster van Carice van Houten. Tijdens het Nederlands Film Festival van 2006 werd Zwartboek bekroond met drie Gouden Kalveren (beste speelfilm, beste regie en beste actrice). Nadat hij begin jaren tachtig bijna letterlijk het land was uitgejaagd, werd hij in 2006 als verloren zoon met open armen ontvangen.

Ober
Naast Zwartboek ging in datzelfde jaar met Ober van Alex van Warmerdam een andere grote film van een groot Nederlands regisseur in premiere. Maar waar de een zich richtte op het massapubliek, was de ander een duidelijke arthouse-film. Beide films waren in hun doelgroep een groot succes; Zwartboek trok meer dan een miljoen bezoekers, terwijl Ober net geen honderdduizend mensen mocht verwelkomen. Toen traditiegetrouw in september en oktober het Nederlands Film Festival plaatsvond, werden beide makers door de pers bijna als vanzelf tegen elkaar opgejut.

‘Kutfilm van twee vieze oude mannen’
Ook presentator Matthijs van Nieuwkerk, die de dagelijkse talkshow op het filmfestival leidde, deed een duit in het zakje. Tijdens een van de shows schoof Van Warmerdam aan om te praten over Ober. Al snel nam het gesprek echter een andere wending. Want wat vond Van Warmerdam eigenlijk Zwartboek? ‘Ik heb me daar in interviews heel netjes over gedragen, maar ik vond het echt een kutfilm van twee vieze oude mannen. Echt waar. Ik vond hem ook heel slecht, die man kan ook helemaal niet filmen,’ antwoordde Van Warmerdam prompt. En dit was nog maar het begin van een minutenlange (overigens bijzonder geestige) tirade over Zwartboek en Verhoeven (zie het filmpje hieronder).

Winnaar
Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, lieten vervolgens meerdere gasten zich verleiden Zwartboek met de grond gelijk te maken. En toen Ober daarna met zes nominaties ook de grote favoriet tijdens het Gouden Kalveren Gala leek, kon men het niet laten stiekem te gniffelen. Maar Zwartboek – dat vier nominaties ontving – ging er uiteindelijke met de belangrijkste prijzen vandoor, en zo nam Verhoeven – ook al zal de kritiek hem hoogstwaarschijnlijk niks hebben gedaan – op een mooie manier wraak op zijn ‘grote rivaal’ (aldus de pers). Tijdens het Gouden Kalveren Gala bleek hier overigens weinig van: Van Warmerdam en Verhoeven schudden elkaar vriendelijke de hand.

Bron foto: Filmfestival.nl

Reacties zijn gesloten.