web analytics

Filmjaarboek 2009/2010

Reacties zijn gesloten

‘Fullcolour naslagwerk is een musthave voor iedereen die bij de filmfamilie hoort.’

Traditiegetrouw werd afgelopen vrijdag de nieuwe editie van het Filmjaarboek door Jan Doense uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar in het (film)nieuws is geweest. Dit keer was het de beurt aan Lotte Verbeek, die met haar hoofdrol in het veelvuldig bekroonde Nothing Personal debuteerde. Namens de redactie, bestaande uit Harry Peters, Hans Beerekamp en Mariska Graveland, nam Verbeek het eerste exemplaar van het Filmjaarboek 2009/2010 in ontvangst.

Fullcolour & volledig
In het hart van het Filmjaarboek zijn ruim 200 pagina’s gevuld met een volledig overzicht van alle films die in 2009 in de Nederlandse bioscopen zijn uitgebracht, voorzien van een beschrijving, uitgebreide credits en veel kleurrijke filmstills. Daarnaast bevat het boek handige registers om zowel op regisseur als op film te kunnen zoeken (ook in voorgaande edities) en overzichten van distributeurs en alle grote filmprijzen met hun winnaars. Het handzame formaat en de praktische en aantrekkelijke layout zorgen ervoor dat je het boek met genoegen uit je boekenkast pakt.

Meerwaarde
Aan het boek hebben ruim twintig filmjournalisten hun bijdrage in de vorm van filmbesprekingen geleverd. Filmjournalist Karin Wolfs leidt het boek in met een verhalend jaaroverzicht, waarin zij het jaar 2009 categoriseert als het jaar van crisis, dolende zielen en falende psychiaters.

Doch in de huidige tijden van informatievoorziening via internet is een papieren jaaroverzicht in de vorm van het Filmjaarboek vooral interessant wat betreft de artikelen die de trends van het afgelopen jaar onder de loep proberen te nemen. Het zijn er dit jaar vijf, in tegenstelling tot de zeven artikelen van vorig jaar, waardoor het lijkt alsof getracht is meer de diepte in te gaan, dan breder te willen informeren.

Geen soap meer
De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, dus voor elk wat wils. Om de (her)ontdekking van 3D kunnen we niet heen, dat blijkt al doordat Avatar op de voorkant van deze editie prijkt. Het sponsorartikel waarin jonge actrices herinneringen mogen ophalen aan hun favoriete films zal niet voor het grootste gros de reden zijn om het Filmjaarboek aan te schaffen. De andere artikelen, waarvan ‘De soap rond Wit Licht en The Silent Army’ de Nederlandse film in het jaarboek vertegenwoordigt, laten een betere indruk achter. Filmjournalist Jan Pieter Ekker heeft getracht alle feiten rond de films van Jean van de Velde met Marco Borsato in de hoofdrol chronologisch boven tafel te halen, om voorgoed af te rekenen met vooroordelen en verkeerde aannames, zodat er geen soap maar puur historie overblijft.

Familie
Het Filmjaarboek bevat over het algemeen heldere, laagdrempelige teksten, die nooit provoceren maar juist memoreren. Als je het filmjaarboek leest, jaar in jaar uit, dan hoor je erbij, dan ben je op de hoogte van nieuwe trends en films in de marge. Dankzij Wolfs’ overzicht weet je ook welke oude veteranen en aanstormende talenten van ons zijn heengegaan. Kortom, het Filmjaarboek spreekt zijn publiek aan op een soort saamhorigheidsniveau. Wellicht is dat de manier om het als naslagwerk in een ouderwetse vorm van het moderne individualistische internet te winnen.

Het filmjaarboek 2009/2010 is vanaf heden verkrijgbaar voor een adviesprijs van twintig euro.

Uitgeverij International Theatre & Film Books, ISBN 978 90 6403 7542, Prijs: € 20,-