Traditiegetrouw verschijnt elk voorjaar het Filmjaarboek met daarin een terugblik op de films van de jaargang ervoor. In het Filmjaarboek 2013/2014 vinden we zoals gewoonlijk allerlei overzichten en lijstjes terug, aangevuld met enkele verdiepende artikelen.
Slavendrama’s
Op de cover van het 272 pagina’s tellende boek dit keer een still uit de film 12 Years a Slave van Steve McQueen. 2013 stond dan ook in het teken van de zogenaamde slavendrama’s, films over de slavernij in verschillende continenten. Naast McQueens aangrijpende film zagen we vorig jaar bijvoorbeeld ook nog Jean van de Velde’s Hoe duur was de Suiker, Jeroen Leinders’ Tula: the Revolt en Tarantino’s Django Unchained de bioscoopzalen onveilig maken. Jos van der Burg wijdt er in het filmjaarboek een speciaal artikel aan, met als titel ‘De slavernij is terug: koopwaar komt in opstand’. Durft de filmwereld de gruwelen van de slavernij daadwerkelijk onder ogen te zien?
Nederlandse film
Voor de Nederlandse film was het filmjaar 2013/2014 niet alleen succesvol, maar ook belangrijk met het oog op de toekomst. Waar in landen om ons heen stimuleringsmaatregelen hoogtij vieren en filmindustrieën floreren als nooit tevoren, wordt het voor de Nederlandse filmmaker – van set-dresser tot editor – steeds moeilijk zijn of haar hoofd boven water te houden. Maar na vele discussies, lang wikken en wegen en allerlei protesten kwam er in het najaar van 2013 dan eindelijk groen licht: ook Nederland krijgt (binnenkort) haar eigen stimuleringsmaatregel. De cash-rebate moet ervoor gaan zorgen dat de filmproductie binnen de eigen landsgrenzen weer opbloeit en ons land er ook weer interessanter wordt voor buitenlandse producenten en makers. In ‘Reconstructie steunmaatregel: hoe 20 miljoen uit het vuur werd gesleept’ gaat Jan Pieter Ekker dieper op de materie in.
Tot slot …
Met deze twee artikelen zijn slechts zo’n 10 van de 272 pagina’s gevuld. Het filmjaarboek 2013/2014 herbergt daarnaast nog een achtergrondartikel, een jaaroverzicht, allerlei leuke lijstjes voor de freak en vanzelfsprekend een opsomming en beschrijving van alle films die zijn uitgebracht en een opsomming van de prijzen, titels en regisseurs. Dit alles opgefleurd door vele stills uit de verschillende films en vormgegeven in een overzichtelijke stijl. Het filmjaarboek 2013/2014 is er niet alleen voor de echte verzamelaar, maar ook voor de gewone filmkijker die het leuk vindt onder het genot van een drankje door een filmjaar heen te bladeren.
Het filmjaarboek is vanaf heden te verkrijgen voor een adviesprijs van 20 euro.
272 pagina’s, full-color, formaat 17 x 24 cm
Uitgeverij International Theatre & Film Books ISBN 9789064037993
In de Filmkrant van mei 2014 zit een bon. Wie deze bij de boekhandel inlevert krijgt het boek voor 16,50 Euro.