web analytics

De filmposter: 1984-1986

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1984-1986.

1984: Een Dagje naar het Strand
Theo van Gogh debuteerde in 1982 opvallend met Luger, waarin enkele provocatieve scènes zaten die genoeg stof deden opwaaien. Dat hij twee jaar later een integere film maakte naar de roman ‘Een Dagje naar het Strand’ van Heere Heeresma leek toen nog onmogelijk. Zo prijzenswaardig als de tragikomedie over een alcoholische vader die een dag aan het strand doorbrengt met zijn licht gehandicapte dochter was, was ook de poster. Subtiel, gevoelvol en treffend.

eendagjenaarhetstrandhoes

1985: Thomas & Senior op het Spoor van Brute Berend
De jaren zeventig films van Karst van der Meulen werden vergezeld door een sfeervolle (half) geanimeerde poster. Zijn eerste twee producties uit de jaren tachtig (Knokken voor Twee en De Bende van Hiernaast) kenden vervolgens standaard en inspiratieloze affiches. Met de sfeerrijke filmposter voor Thomas & Senior op het Spoor van Brute Berend keerde men weer terug naar het ‘nostalgische’ jaren zeventig gevoel.

thomasseniorbruteberendhoes

1986: In de Schaduw van de Overwinning
Dat In de Schaduw van de Overwinning een publieksfilm was, is aan alles af te zien. Zo worden de twee centrale hoofdrolspelers in het midden van het affiche uitgelicht, is achter hen een ‘spectaculaire explosie’ te zien en worden de namen van de belangrijkste acteurs duidelijk uitgelicht. Ook de rood-wit-blauwe letters waarin de titel van de film is geschreven moeten het Nederlandse volk vanzelfsprekend aanspreken. Echt spannend is het affiche niet, functioneel daarentegen wel.

indeschaduwvandeoverwinninghoes

Een gedachte over “De filmposter: 1984-1986

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:
    Alle drie films zijn op dvd verschenen. “Een dagje naar het strand” maakt onderdeel uit van de Theo van Gogh box. “Thomas & Senior op het spoor van Brute Berend” is in de serie NCRV-classics verschenen bij Just Entertainment. “De schaduw van de overwinning” is opgenomen in de serie Hollands Glorie. Ook is de TV-serie van deze film op dvd verschenen. Recent zag ik nog een andere versie van deze film op dvd.

Reacties zijn gesloten.