web analytics

De filmposter: 1987-1989

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1987-1989.

1987: Een Maand later
Een Maand later, een romantische komedie met de destijds twee meest populaire en succesvolste Nederlandse actrices in de hoofdrol, is misschien wel Matthijs van Heijningens meest commerciële productie tot dusver. Op het affiche springen de twee veronderstelde cash-cows Monique van de Ven en Renée Soutendijk dan ook direct in het oog. Zowel in woord als beeld. Zij moesten het doen. Een groot kassucces werd de film, waarvan gelijktijdig een Engelstalige versie werd gedraaid, echter niet.

eenmaandlaterposter

1988: Spoorloos
Het affiche van Spoorloos speelt met de tagline “Wie heeft deze vrouw gezien?” slim in op het onderwerp van de film. Opvallend is dat de poster, die verder bijzonder sober van aard is, vooral de aandacht probeert te trekken door nadruk te leggen op prijzen en nominaties die inmiddels in de wacht zijn gesleept.

spoorloosposter

1989: Loos
Het filmaffiche van Theo van Goghs Loos mag in deze reeks niet ontbreken. Niet geheel onverwacht trok het ontblote achterwerk van een dame op hoge hakken en in jarretels direct en veelvuldig de aandacht. Van Gogh: “Grootste beloning was de ochtendspits, wanneer je levensmoede automobilisten met verbijstering [het affiche] onder het groene stoplicht in ogenschouw zag nemen, waarna men opgeveerd plankgas gaf.” Ook nu nog is het een eye-catcher.

loosposter

Een gedachte over “De filmposter: 1987-1989

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:
    Alle drie films waarvan de poster hierboven is afgebeeld zijn op dvd uitgekomen. “Loos” is opgenomen in de Theo van Goghbox. Van “Spoorloos” bestaat ook een door George Sluizer gemaakte remake onder de titel “The Vanishing”. Deze heeft, anders dan “Spoorloos”, een goede afloop. “The Vanishing” is, voor zover ik weet, op video uitgebracht. Van “Een maand later” is ook een Engelse versie onder de – hoe kan het ook anders – titel “One month later”. Het is dus geen remake, maar, naar ik heb begrepen, zijn nadien de teksten in het Engels in gesproken. Deze versie is wel op video verschenen (bij Warner Home Video).

Reacties zijn gesloten.